2024. április 26. - Ervin

A testsúlycsökkenés három pillére

Európában mintegy 400 millió felnőtt túlsúlyos és minden hatodik (130 millió) kifejezetten kövér. A súlytöbblet jelentős népegészségügyi probléma lett Magyarországon is: a felnőtt lakosság csaknem kétharmada (a férfiak 38, a nők 28 százaléka) súlyfelesleg
2008. június 20. péntek 09:24 - Hírextra
Szakemberek a kóros súlytöbbletet tekintik a második legjelentősebb - megelőzhető - haláloknak (a dohányzás után). A többség által választott megoldás, a fogyókúra viszonylag egyszerűnek tűnhet, ám az orvosok tapasztalata szerint csak kevesen érik el vele a kívánt eredményt. A különféle divatos módszerek - tartós súlycsökkenés helyett - gyakran csak rövidtávú sikert hoznak, mivel a fogyókúra kampányszerű, nem valódi életmódváltás része. Így nem állandósulnak azok az új, egészséges szokások, melyek garantálnák az ideális súly megtartását, és kiküszöbölnék a "jojó effektust", azaz a fogyás és az újbóli meghízás váltakozását – állítják a probléma hazai megoldására szövetkezett szakértők, akik nemrégiben megalakították a Tudatos Fogyás Fórumát. A belgyógyászból, családorvosból, dietetikusból, pszichológusból álló csoport tagjai úgy vélik, az elhízottak a korábban átélt „kudarcok" miatt többnyire inkább együtt élnek súlyproblémáikkal, mintsem szakember segítségét kérnék.

- Kiszámítható, tartós és már az elején eredményt hozó módszert szeretne mindenki, ám ennek feltétele az életmódváltás. Minél hosszabb idő alatt következik be a kívánt fogyás, annál könnyebb megtartani az ideális súlyt - összegzi tapasztalatait dr. Pados Gyula belgyógyász-lipidológus, s kiemeli, hogy - nemzetközi felmérések eredményei alapján - a gyógyszeres terápia képes megadni a fogyókúrához a kezdő lökést, sikerélményt adva átlendít a holtponton, segíti a kitartást. A gyógyszer szedése alatti időszakban át lehet állítani az életmódot, megszokni a kisebb ételadagokat és a rendszeres mozgást. A kontroll, az orvosi tanács, a felvilágosítás, a lelki segítség hozzásegítheti a sikeres testsúlycsökkentéshez.

A kedvező változás egyik alappillére a diéta, ami nem jelenthet drasztikus ételmegvonást. Nem bizonyos ételcsoportokat kell kiiktatni, hanem tudatos ételbevitelre kell törekedni. A másik pillér a mozgás - már napi 30 perc séta is hatásos lehet. Mivel valódi életmódváltás (diéta és mozgás együtt) bevezetésére csak az emberek töredéke képes, harmadik pillérként a gyógyszeres terápiát szokták javasolni a szakemberek.

Ha a fogyni vágyónak segít a háziorvosa, vagy a táplálkozási szakember, nagyobb eséllyel lehet sikeres a súlycsökkentés, hangsúlyozzák a Tudatos Fogyás Fórumának tagjai.

Tudományos felmérések szerint csak tévhit, hogy a kövér emberek inkább vidámak, életszeretők, mint kevsbé testes társaik. Ugyanis körükben magasabb a depressziós (különösen a mániás-depressziós) esetek száma, mint az átlag népességben. Az úgynevezett major depressziós epizód kilenc tünete közül az egyik leggyakoribb a testsúly és az étvágy markáns megváltozása. Az esetek mintegy 70 százalékában étvágy- és testsúlycsökkenés, 15 százalékban étvágy és testsúlynövekedés észlelhető, míg a depressziósoknak csak 15 százalékáról mondható el, hogy náluk sem az étvágy, sem a testsúly nem változik. A 30-nál magasabb testtömegindexű (30 BMI feletti) felnőttek között 20-45 százalékkal gyakrabban fordul elő depresszió vagy bipoláris betegség. Fordítva közelítve a kérdéshez, az ilyen betegek körében végzett vizsgálatok azt mutatják, 57-68 százalékuk túlsúlyos vagy elhízott, és a társult kórok - a metabolikus szindróma - egyes típusainak gyakorisága 25-49 százalék.

Az Egészségügyi Világszervezet kritériuma alapján a 40, vagy azt meghaladó testtömegindex (BMI) esetén a beteg kockázata III-as fokozatú, azaz kórosan elhízottnak számít. Az orvosi szaknyelvben egyesek - a vészes vérszegénység analógiájára - a vészes elhízás kifejezést ajánlják. Legalább 100 ezer vészesen kövér (morbid obéz) beteg él Magyarországon. Körükben a szív eredetű halálozás kockázata 12-szeres, ezen belül a hirtelen szívhalálé 40-szeresre nőhet. A többi kísérő kór: a cukorbetegség, magasvérnyomás, agyvérzés, zsírmáj, véralvadási, menstruációs, mentális, mozgásszervi, nemi zavarok, a sterilitás, a pszichiátriai kórképek, a bőrbetegségek súlyosan rontják az életminőséget.

A megoldás a komplex kezeléstől várható. A vízitorna, gimnasztika, lépésmérővel ellenőrzött gyaloglóprogram segítségével akár 40-50 kilós fogyás is elérhető. Sajátos műtéti módszer is született (bariatrikus sebészet) a kórosan kövérek emésztőtraktusának átszabására.

A túlsúlyosság kapcsán nemrég a Genfben megrendezett Európai Obezitás konferencián a gyógyszertárak e területet érintő, jövőbeni szerepéről is tárgyaltak a résztvevők. Európai szakemberek és gyógyszerészek a patikák fokozott részvételét sürgetik a túlsúly elleni harcban. A gyógyszerészek döntő többsége úgy véli, helyzetükből adódóan, tanácsadással és támogatással sikeresen segítheti a súlyproblémákkal küzdőket. (A gyógyszertári felmérést 2008 tavaszán az ICM Research - 350 cseh, német, francia, lengyel, szlovák és brit gyógyszertár bevonásával végezte.) A genfi konferencián dr.Terry Maguire, az Észak-Ír Gyógyszerészeti Társaság korábbi elnöke úgy fogalmazott, hogy sürgős feladat hárul a patikusokra is - az orvosok, a diétetikusok, a pszichológusok, és persze a nevelők, szülők mellett. A legfőbb felelősség azonban változatlanul az életmódváltásra ítéltetett egyén vállán nyugszik, fogalmazott az ír szakember a kórosan terjedő túlsúlyosság problémájáról szólva.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását