2024. május 18. - Erik, Alexandra

Régi újdonságok pelenka-ügyben

A massachusettsi kismamák indították el a pelenkától való megszabadulásért harcoló mozgalmat és csoportjaik már működnek 16 országban.
2007. szeptember 27. csütörtök 09:43 - Hírextra

Céljuk a baba önállóvá válásának meggyorsítása és az eldobható pelenkából származó szennyezés csökkentése. A kismamák, azon kívül, hogy az internetre is feltették a mozgalom részletes ismertetőjét (www.diaperfreebaby.org), könyvet állítottak össze a témákban Élet pelenka nélkül címmel - írta a Corriere della Sera című olasz napilap.

Gyermekorvosok is egyetértenek velük abban, hogy a születéstől legfeljebb négy hónapig kellene a babát pelenkázni. Igaz ugyan, hogy a továbbiakban az élet állandó készültségben telne egy ideig, de megérné, mert a kicsi egyrészt szabadabban tudna mozogni, másrészt hamarabb lehetne bilire szoktatni.

Ugyancsak amerikai kezdeményezés a mosható öko-pelenka, amelyet ugyanúgy, mint a régit, nem kell egy használat után eldobni, könnyebb tisztára mosni. Több ezer eldobható pelenkával szemben elég belőle egy tucatnyi, és még a kistestvérek is használhatják. Nem beszélve a költségmegtakarításról, darabja ugyanis 16 dollárba kerül.

Olaszországban egy trentói cég már 4000 családnak szállít belőlük. A környezetvédelem nevében vannak már Itáliában olyan önkormányzatok is, amelyek szponzorálják az öko-pelust. Van, ahol egy egész garnitúrát adnak minden kisbabának a bölcsődében. Cremona körzetében pedig a kismamák 225 eurós bónuszt kapnak, ha mosható pelenkát vásárolnak a patikában. Acquanerában ugyanakkor ettől az évtől kezdve áruk 50 százalékát visszafizetik.

Az elfoglalt kismamákat azonban nem könnyű meggyőzni. Az olasz gyermekorvosok tapasztalatai szerint a szülők mindkésőbbre halasztják a pelenkáról való leszoktatást, a gyerekek többsége 2-3 éves korában kezd használni bilit, holott már egyéves korától képes lenne rá. A mosható pelenka divatja könnyebben terjed.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását