2024. március 29. - Auguszta

Egyre többen szülnek 30 felett

Növekszik Ukrajnában azoknak a nőknek a száma, akik magánéletük rendezése és munkahelyi karrierjük megalapozása után vállalkoznak első gyermekük megszülésére.
2009. január 27. kedd 08:03 - Hírextra
A Szovjetunió szétesése után eltelt közel két évtized alatt az immár független Ukrajnában a korábbi időszakhoz képest megduplázódott azoknak a nőknek a száma, akik balzaci korba jutva szülik meg első gyermeküket. Az ukrán társadalom is toleránsabbá vált a gyermeket később vállaló anyákkal szemben, akiket mind ritkábban illetnek a megbélyegzőnek szánt "öregecske elsőszülő nő" típusú egykori szovjet klisékkel - írja legfrissebb számában a kijevi Korreszpondent című heti hírmagazin.

A cikk szerint a harmincas éveikbe lépett nők szülési kedvének növekedését jól jelzik a statisztikai adatok. Így például 2005-ben 4,8 ezer, 30 évesnél idősebb ukrán nő hozta világra első gyermekét, míg 2006-ban 5,2 ezer, 2007-ben pedig már 5,9 ezer volt a számuk.

Az ukrán elit szebbik fele élen jár az első gyermeküket harminc fölött vállaló nők körében. Az országosan ismert Irena Kilcsickaja kijevi polgármester-helyettes tavaly 39 évesen szülte meg első gyermekét, Alla Mazur népszerű televíziós műsorvezető pedig 42 éves korában adott életet elsőszülöttjének, míg a 31 éves Olena Lukas parlamenti képviselő alig egy hete hozta világra kislányát.

A késői gyermekvállalás ukrajnai jelenségével kapcsolatban Irina Kurilo, az Ukrán Nemzeti Tudományos Akadémia demográfiai és szociális kutatóintézetének osztályvezetője kifejtette: Ukrajnát valószínűleg mostanra érte el az a Nyugaton népszerű irányzat, hogy a nők arra az időre tolják ki a gyermekvállalás idejét, amikorra befejezik a tanulmányaikat, elkezdik vagy akár megteremtik a munkahelyi karrierjüket, és anyagilag függetlenné válnak a férfiaktól.

"Manapság annyi pénzt kell fektetni a továbbtanulásba, hogy a nők részéről őrültség lenne képzési időben szülni és szülési szabadságra menni" - fogalmazott Tatyana Gavrilova szülészorvos.

Szerinte a 30-as és 40-es éveikben anyává váló ukrán nők jelenlegi magas száma annak is a következménye, hogy a múlt század 90-es éveiben sokuk elhalasztotta a gyermekvállalást az akkori gazdasági válság miatt. Az időveszteséget - így Gavrilova - nem kell sajnálniuk, mert a korszerű orvosi technológiáknak köszönhetően nem jelent különösebb kockázatot a késői szülés.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását