2024. május 14. - Bonifác

Tordyt meglepte a cím

A nemzet színésze cím "valódi, nagy meglepetés volt, nem igazán számítottam rá" - mondta az MTI-nek Tordy Géza, akit szerdán választottak meg a májusban elhunyt Raksányi Gellért helyére a nemzet színészei.
2008. június 19. csütörtök 07:03 - Hírextra
A Tihanyban tartózkodó Kossuth-díjas színművész elárulta, maga is csak két órával a döntés bejelentését követően, nem sokkal az MTI-nek adott interjú előtt értesült az elismerésről.

"Nagyon-nagyon meg vagyok hatva és meg vagyok tisztelve. Köszönöm az életnek és a kollegáimnak, elsősorban a színésztársaimnak, mivel tőlük kaptam az elismerést" - fogalmazott Tordy Géza, akinek hangján még érződött a meglepetés.

Hozzátette: "ez a betetőzése annak, amit díjban adott, amilyen örömökkel megtisztelt az élet. Ez a legszebb és legmagasabb elismerés egy ilyen vén embernek, mint amilyen most már én vagyok".

Arra a megjegyzésre, hogy bár idén ünnepelte 70. születésnapját, a nemzet színészei közül ő a legfiatalabb, Tordy Géza felidézte: "Alföldi Robi rendezte három éve a Micimackót egy csomó nagy színésszel, akik közül többen már nem élnek, többek között az én nagy-nagy barátom, Darvas Iván. Én voltam a legfiatalabb köztük, akkor 67 éves, nézegettem őket, akik közül sokat még gyerekként bámultam a színházban, aztán pályatársuk lettem, és akkor is, ugyanígy mint most, elcsodálkoztam azon, hogy én vagyok a legfiatalabb."

Szerdán kora délután Jordán Tamás, a Nemzeti Színház leköszönő főigazgatója és Alföldi Róbert, a teátrum leendő vezetője jelentette be, hogy Tordy Géza Kossuth-díjas színművészt választották a nemzet színészévé a májusban elhunyt Raksányi Gellért helyére.

A nemzet színészei - Avar István, Berek Kati, Bodrogi Gyula, Garas Dezső, Kállai Ferenc, Király Levente, Komlós Juci, Máthé Erzsi, Psota Irén, Szabó Gyula és Törőcsik Mari - a korábbi alkalmakhoz hasonlóan ezúttal is a nyilvánosság teljes kizárásával ültek össze.

A 2000-ben életre hívott nemzet színésze címet egyszerre 12 művész viselheti. A címet a kulturális miniszter egyetértésével a Nemzeti Színház adományozza annak, aki főszerepekben vagy epizódszerepekben kimagasló teljesítményt nyújtott, 62. életévét betöltötte, illetve négy évtizedet a színészi pályán, vagy 20 évadot - évadonként legalább egy szerepben - a Nemzeti Színház színpadán töltött.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását