2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Az íreknek kell megoldást találniuk

Magyarország szerint az íreknek kell megoldást találniuk az uniós reformszerződés írországi leszavazása miatt kialakult helyzetre. Göncz Kinga külügyminiszter és Németh Zsolt, a Fidesz külügyi kabinetjének vezetője szerdán Budapesten abban is egyetértett,
2008. június 19. csütörtök 07:00 - Hírextra
Göncz Kinga, az Európai Tanács hét végi ülését megelőző ötpárti konzultáció után azt mondta, hogy az írek időt kértek a helyzet értékelésére. Magyarország lényegesnek tartja, hogy Írország elemezze a kialakult helyzetet.

"Lényegesnek tartjuk azt, hogy Írország elemezze ezt, Írország javasoljon tulajdonképpen megoldást" - hangsúlyozta a külügyminiszter. Hozzátette: Magyarország számára nagyon fontos a lisszaboni szerződés, a megnövekedett unióban szükség van az intézményrendszer reformjára annak érdekében, hogy az EU valóban az állampolgárokat érintő kérdésekkel foglalkozhasson.
Németh Zsolt kiemelte: türelemmel meg kell várni, amíg Írország javaslattal él, az uniónak pedig követnie kell ezeket a javaslatokat. Nem szabad elszigetelni Írországot, mert ez dominóhatást válthat ki - emelte ki.

"Ha nem helyez az Európai Unió aránytalan nyomást Írországra, akkor az írek meg fogják fogalmazni azt, hogy miként tud az Európai Unió ebből a válságból kikerülni" - mondta Németh Zsolt.

A ratifikációs folyamat folytatása Magyarország elemi feladata, hiszen ha további országok hagyják jóvá a reformszerződést, akkor csökkenthető a válság mérete - hangsúlyozta a fideszes politikus, aki szerint Magyarországnak azért is érdeke, hogy életbe lépjen a lisszaboni szerződés, mert így el lehet kerülni azt, hogy kétsebességes Európai Unió alakuljon ki.

Németh Zsolt kiemelte: értetlenül áll az előtt, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szerdán megint nem vett részt a konzultáción; mint mondta, a kormányfőnek jogszabályi kötelezettsége, hogy tájékoztatást adjon a parlamenti pártok képviselőinek. Antidemokratikus megnyilvánulás, hogy újfent nem tett eleget Gyurcsány Ferenc tájékoztatási kötelezettségének - tette hozzá.
A tagországok állam- és kormányfőinek csütörtökön és pénteken Brüsszelben tartandó találkozóján az ír népszavazás utáni helyzet áll majd a középpontban. Az esti órákban kezdődő állam- és kormányfői találkozón Magyarországot Gyurcsány Ferenc miniszterelnök képviseli.

Az EU-csúcs előtt egy nappal Václav Klaus cseh államfő úgy vélte, hogy a lisszaboni szerződésnek vége, ezért új, más típusú, más alapokon nyugvó dokumentumra van szükség. A cseh miniszterelnök-helyettes pedig azt mondta: Csehország nem támogatja, hogy az Európai Unió felhívást fogadjon el a lisszaboni szerződés ratifikációs folyamatának folytatására.

Az EU soros elnöksége szerint Dublin a nyári szünet után ismerteti a népszavazással kapcsolatos elemzését és javasol megoldást a lisszaboni szerződés írországi elutasításával kapcsolatos válságra.

Az írek múlt csütörtökön népszavazáson vetették el a lisszaboni szerződést, amely az Európai Unió intézményi és döntéshozatali mechanizmusát lenne hivatott hozzáigazítani ahhoz a helyzethez, hogy a 2001-es nizzai szerződés óta jelentősen megnőtt az uniós tagországok száma, és az EU további bővítést is tervez.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását