2024. április 29. - Péter

Nyelvjelentés

Vajdasági "szemüvegen" át elemezte elsősorban a média nyelvét két újvidéki nyelvművelő a Szarvas Gábor Napon, amelyet csütörtökön tartottak a Magyar Tudományos Akadémián A szó az élet tükre - jelentés a magyar nyelvről 2008 címmel.
2008. június 19. csütörtök 20:25 - Hírextra
A nyelvészek már 7 éve évente tartanak egy olyan fórumot - Szarvas Gáborra (1832-1895), a nyelvművelés megteremtőjére emlékezve - amikor áttekintik a magyar nyelv helyzetét, megvizsgálják, mi történt, hogyan változott a nyelv egy év alatt - mondta el az MTI-nek Balázs Géza egyetemi tanár, az ELTE Mai Magyar Nyelvi Tanszék vezetője, a nap egyik szervezője.

Idén két vajdasági nyelvművelő tartott előadást. Hódi Sándor Nemzetstratégia - nyelvstratégia címmel értekezett arról, hogyan lehet megőrizni a nyelvet a globalizációs folyamatok idején, Molnár Csikós László pedig a mai magyar nyelvhasználatról beszélt.

Balázs Géza magyarországi sajtópéldát említett: az egyik nagy országos napilapban a mobiltelefonos üzenetet, az SMS-t nagybetűkkel írják, míg a másik újságban kicsivel. Az ő véleménye az, hogy a tévét sem írják nagybetűvel, ezért az sms-t is kisbetűvel kellene írni.

Nyelvművelés a fordítás, a szótárkiadás, a sajtónyelv ápolása is, ennek a művelésnek valamiféle konszenzus szerint kell történnie. Az egyezség elérése a nyelvtörténészek, kutatók feladata - tette hozzá.

Arról is beszélt, hogy a nyelvész ismeri legjobban a nyelv törvényeit, irányokat tud kijelölni és segíteni, mert a nyelv állandóan változik. Védeni kell ugyanakkor a nyelvet azoktól, akik mindent szabályozni akarnak - jegyezte meg.

Annakidején Glatz Ferenc akadémikus, az MTA korábbi elnöke bíztatására indult el a Szarvas Gábor Asztaltársaság, a nyelvművelő fórum egyik szervezője, mert ahogy Szarvas Gábor is tette társaival, "havonta össze kell ülni, vacsorázni és közben beszélgetni a nyelvről, nemcsak tudományoskodni" - idézte Balázs Géza Glatz Ferencet.

A Magyar Nyelvstratégiai Kutatócsoport - amelyet az ELTE, a Kodolányi, az egri és a nyíregyházi főiskola fiatal nyelvészei alapítottak - és a Magyar Nyelvi Szolgáltató Iroda (Manyszi), amely szintén civil kezdeményezés, a Szarvas Gábor Napon Az év szavai címmel pályázati felhívást tett közzé: az év legtalálóbb, legötletesebb új magyar szavát várják, akár fordításból eredőt is december elejéig azevszava@e-nyelv.hu címre. Az eredményhirdetés december közepén lesz.

Nagy Levente nyelvész, a Manyszi irodavezetője elmondta az MTI-nek, hogy az év anti-szavát - amely ellentéte a magyar szónak, de a politikai beszédre nagyon is jellemző - pedig Citrom-díjjal "jutalmazzák".

Mindenki nevezhet egy szóval, az fölkerül a honlapra, a wwww.e-nyelv.hu címűre és a nyilvánosság fog dönteni. Ez a módszer fejleszti a nyelvkritikai érzéket és ráirányítja a figyelmet az anyanyelvre. Ezt a felhívást angol mintára honosították meg. Fő törekvésük, hogy a lakosságnak szóló hivatalos szövegeket közérthetővé tegyék. Kéthetes váltásban fiatal szakemberek pedig nyelvi gyorssegélyt nyújtanak az interneten a hozzájuk fordulóknak - tette hozzá Nagy Levente.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását