2024. április 24. - György

Veszélyes a víz, a saláta és a fagylalt

Utazás előtt hasznos tájékozódni az adott ország és a leendő szálláshely higiénés viszonyairól és arról, hogy a csapvíz iható-e - ajánlja a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal. - Elsősorban a frissen sütött, forrón tálalt étel fogyasztását javasolják a h
2008. június 18. szerda 10:02 - Hírextra
Az úgynevezett utazási hasmenés az útra kelők jelentős részének teheti tönkre a nyaralását. A megbetegedés okai az élelmiszerekben és italokban megtalálható, szabad szemmel nem látható baktériumok, vírusok és egyéb mikrobák, amelyek bélrendszeri fertőzést okoznak.
Az átsütött étel is meglangyosodik a hosszú tárolás során, ezért a szobahőmérsékleten órákig tárolt készételek nagy veszélyforrást jelentenek.

A gyümölcsök, saláták, sütemények, fagylaltok, a víz, a belőle készült jégkocka ugyancsak gyakori okozója a megbetegedéseknek. Ha a csapvíz nem biztonságos, jó ötlet vízforralót vagy fertőtlenítésre alkalmas szert vinni az útra. Szappant, kéztörlő és kézfertőtlenítő kendőt ugyancsak praktikus betenni a táskába.

Az ételt csak tiszta, alaposan megmosott kézzel hasznos megfogni vagy tiszta szalvétával. Ha rosszak a higiénés viszonyok, az evőeszközt is hasznos áttörölni, az ételnek pedig nem ajánlatos elfogyasztani a tányérral érintkező alsó rétegét.

A gyümölcsök közül csak azokat érdemes fogyasztani, amelyek meghámozhatók. Utcán át árult, előre szeletelt gyümölcsöt vagy gyümölcslevet nem ajánlatos venni. A palackozott italok, ha előttünk bontják fel, és a sör, a tea, a kávé viszonylag biztonságosak.

A főtt tojás biztonságos, de a rántotta kevésbé, mert nem biztos, hogy jól átsült. Egyes halak, kagylók még sülve is mérgezőek lehetnek.
Soha ne igyunk utcai csapból, szökőkút vizéből, a csapvizet egyes országokban még fogmosásra sem szabad használni - emlékeztetnek rá a hivatal munkatársai.

Már előzetesen praktikus tájékozódni arról, hogy az adott országba beutazáshoz szükséges-e, javasolt-e védőoltás beadatása, illetve betegségmegelőző célzattal gyógyszer szedése.
Ha mégis bekövetkezett a hasmenés, hányás vagy a láz, súlyosabb esetben orvoshoz kell fordulni. Már az első tünetek megjelenésétől fontos a folyamatos folyadék- és sópótlás.
A következő receptet ajánlja a MÉBIH az elveszített anyagok pótlására.: egy kávéskanál sót és hat kávéskanál cukrot kell tenni egy liter vízbe, és minden hasmenés és hányás után 1-2 decit inni belőle.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását