2024. április 25. - Márk

Tordy Géza a Nemzet Színésze

A május 20-án elhunyt Raksányi Gellért helyett választottak új tagot a tizenegyek ma délután zárt ülésen, egyhangú döntéssel. A megtisztelő cím új birtokosa Tordy Géza Kossuth-díjas, Jászai-díjas Érdemes és Kiváló művész lett.
2008. június 18. szerda 16:09 - Hírextra
Mint ismeretes a Nemzet Színésze cím birtokosa lehet az alapító okirat szerint: „aki fő- vagy epizódszerepekben kimagasló teljesítményt nyújtott; betöltötte a 62. életévét; 40 évet a színészi pályán vagy legalább 20 évadot - évadonként legalább egy szerepben - a Nemzeti Színház színpadán töltött." A címre tizenkét színész jogosult egyidőben. Ha egy hely megüresedik a többi tizenegy tag zártkörű szavazáson új tagot választ be maga közé. A címmel havi félmillió forintos rendszeres jutalom is jár.

Először 2000 augusztusában volt Nemzet Színésze választás. Az akkori tizenkettőből- Agárdy Gábor, Berek Kati, Bessenyei Ferenc, Darvas Iván, Garas Dezső, Kállai Ferenc, Lukács Margit, Máthé Erzsi, Psota Irén, Raksányi Gellért, Sinkovits Imre és Törőcsik Mari- ma már többen nem élnek, így a társaknak többször kellett új tagot beválasztaniuk. A Nemzet Színészei legutóbb tavaly júniusban ültek össze titkos szavazásra, akkor az elhunyt Darvas Iván helyére Bodrogi Gyulát választották.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását