2024. április 29. - Péter

Múzeumok éjszakája Egerben is

Az Egri Dohánygyár száz éves történetét bemutató kiállítás nyílik szombaton, a Múzeumok éjszakáján a Hevesi megyeszékhelyen, az Agria Park bevásárlóközpontban - jelentették be a Dobó István Vármúzeum (DIV) vezetői szerdán Egerben.
2008. június 18. szerda 16:10 - Hírextra
A vármúzeum által kezelt dohánygyár-történeti tárlat apropóját az szolgáltatja, hogy korábban az Agria Park helyén működött az Egri Dohánygyár, és a pláza építtetői integrálták az új épület együttesbe a dohánygyár korábbi épületeit. Egy ilyen helyiségben kapott helyet a vármúzeum által berendezett kiállítás is - tette hozzá Veress Gábor, a múzeum helyettes vezetője.

A Múzeumok éjszakája alkalmából megnyitják a nagyközönség előtt a Megyeháza dísztermét is, amelyet a város és a vármegye életében meghatározó szerepet játszó püspök-főispánok portréi uralnak - erről már a Heves Megyei Közgyűlés elnöke beszélt a sajtótájékoztatón.

Merczel József emlékeztetett arra, hogy Barkóczy Ferenc, Eszterházy Károly, Erdődy Gábor és Telekessy István monumentális képmásait, a hozzájuk tartozó barokk keretekkel együtt néhány éve restaurálták 25 millió forintos költséggel.
Kísérő programként egy előadást is meghallgathatnak a látogatók Heves vármegye kialakulásáról és történetéről - mondta az alelnök.

A központi rendezvényeknek azonban ezúttal is az egri vár ad otthont. Mint azt Veress Gábor elmondta, idén az antik kultúra uralja a programokat. Ugyanis a múzeumban május közepe óta látható egy felbecsülhetetlen kultúrtörténeti értékű, görög és etruszk vázákat, kerámiákat bemutató tárlat, amelyet a Múzeumok éjszakáján szakszerű idegenvezetés mellett tekinthetnek meg a látogatók.

Most ez kiegészül egy óegyiptomi kollekcióval is. Ennek központi eleme egy, a XXVI. dinasztia korából származó múmia, illetve a hozzá tartozó festett koporsó, amelyet a debreceni múzeumtól kaptak kölcsön. Ezt kiegészítik a vármúzeum saját óegyiptomi kollekciójának műtárgyaival - fűzte hozzá.

Idén is lehetőség nyílik a vár kazamata-rendszerének meglátogatására, az Egri Vitézlő Oskola harcosainak vezetésével pedig fáklyás felvonulást, tűzijátékot és török táncházat is rendeznek az egri vár udvarán - mondta Veress Gábor.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását