2024. április 25. - Márk

Változások a fogvatartottak családi kapcsolataiért

Átfogó büntetés-végrehajtási programot dolgoznak ki az Igazságügyi és Rendészeti Minisztériumban (IRM); figyelemmel lesznek arra, hogy ne vagy csak a lehető legkisebb mértékben sérüljenek a fogvatartottak családi kapcsolatai. Így reagált a tárca szerdán S
2008. június 18. szerda 18:11 - Hírextra
Az IRM szerdán válaszolt az MTI megkeresésére: mit tervez a tárca annak érdekében, hogy a fogvatartottak ne csak havonta egy alkalommal fogadhassanak látogatót, és ünnepnapokon is beszélhessenek hozzátartozóikkal.

Közölték: Draskovics Tibor miniszter álláspontja szerint nyomós érdek fűződik ahhoz, hogy a fogvatartottak családi és más társas kapcsolatai a szabadságvesztés ideje alatt ne, vagy csak a lehető legkisebb mértékben sérüljenek.

"Ezt az érdeket kell összehangolni a jogszabályok adta lehetőségekkel, valamint a büntetés-végrehajtási intézetekben meglévő feltételekkel. A minisztériumban jelenleg is folyik egy átfogó büntetés-végrehajtási program kidolgozása, melynek célja a mai rendszer megújítása, többek között a fenti szempont figyelembevételével" - tudatták.

Szabó Máté ombudsman hétfőn az MTI-hez küldött közleményében felidézte: az Európa Tanács (ET) 2003-ban ajánlást adott ki, amelyben azt javasolta, hogy a magyarországi gyakorlattal szemben a fogvatartottak a törvényben garantált legalább havi egyszeri, harminc percnyi - az intézetparancsnokok engedélye alapján legfeljebb egyórányi - idő helyett hetente fogadhassanak fél órára látogatókat.

Ez volna szükséges ahhoz, hogy megfelelő kapcsolatot tudjanak tartani a külvilággal - hívta fel a figyelmet Szabó Máté. A biztos egyetért az ET ajánlásával, és nem tartja elfogadhatónak, hogy ünnepnapokon, például újévkor, húsvétkor, karácsonykor a fogvatartottnak nincs joga látogatóhoz.

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa ezért kérte levélben Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter állásfoglalását a hatályos jogszabályi rendelkezésekről, azok esetleges tervezett módosításáról, az ET javaslatával kapcsolatosan várható kormányzati intézkedésekről. Az ombudsman kérte a miniszter véleményét arról is, megvalósítható-e, hogy a fogvatartottak az ünnepnapokon látogatókat fogadhassanak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását