2024. április 25. - Márk

Osztrákok főznek Budapesten

Júliusban az egyik legnépszerűbb osztrák szálloda étteremfőnöke és séfje főz egy divatos pesti belvárosi étteremben. A Magyarországon vendégeskedő osztrák szakácsok szerdán délelőtt tájékoztatón számoltak be gasztronómiai hitvallásukról és a legújabb kony
2008. június 18. szerda 17:46 - Hírextra
A vendégszereplésnek helyt adó pesti étteremben az úgynevezett fúziós konyha trendjét követik, azaz különböző nemzetek ízeit, fogásait házasítják össze egy-egy menüsor keretében. Ezért is találtak jó partnerre a különleges hegyi konyhát vivő osztrák kollégákban, ők ugyanis a hasonlóan magas színvonalú kreatív sütés-főzés hívei.

Előételként - a legújabb divat szerint - kevés lóbabkrémleves érkezett egy hatalmas, öblös tányérban, fahéjfagylalttal és valódi fahéjpálcikával, majd következett a grillezett lazacpisztráng borjúpofával és zellerpürével.

A marhahátszínt kukoricás gnocchival és spenótlevelekkel tálalták. A desszert - tejfölszuflé eperrel, rebarbarával és pitypanghabbal - híven tükrözte azt az elvet, hogy mindig a szezonnak megfelelő friss alapanyagokból kell főzni.

A menüsor július 1. és 31. között kóstolható meg az étteremben. Az osztrák szakácsok egy hétig lesznek Budapesten, hogy betanítsák magyar kollégáikat.

Mint Josef Dorner étteremfőnök az MTI munkatársának elmondta, az 1929-ben alapított szálloda az aranyháromszög elvét vallja. Ez azt jelenti, hogy különleges kapcsolat van a munkatársak, a vendégek és a családi vállalkozás között. A 100 szobára 110 dolgozó jut, akiket állandóan tovább képeznek, az úgynevezett Alkalmazottak Akadémiája keretében.
Ez például olyan oktatást takar, hogy a pincéreknek minden nap tisztában kell lenni az összes felszolgált étel és ital összetevőjével, jellemzőivel, de ugyanúgy a környékbeli programokkal és szolgáltatásokkal is, hiszen a vendég lehet, hogy tőlük érdeklődik erről és nem a portástól.
Miután Ausztriában nagyon nagy a verseny a szállodák között, egyedi szolgáltatásokat találnak ki a vendégeknek. Törökfürdőt és kínai pagodát építettek az Alpok egyik csúcsán, utóbbi legfelső szintjén A Szép Teaház a hegyen nevű teázóval. A szálloda előtti tóban leválasztottak egy úgynevezett Tófürdőt, ahol 28-30 fokra melegítik fel a hűvös magashegyi vizet, hogy még kellemesebb legyen benne az úszás.

A gasztronómiai alapelvek között a legfontosabb - mondta az MTI tudósítójának Ferdinand Bauernhofer konyhafőnök - hogy a hotel vendégei a környéken gazdálkodó földművesek által megtermelt élelmiszereket fogyasztják, a méztől a kenyérig, a zöldségektől gyümölcsökig - amit csak lehet, a helyiektől szereznek be. Ez környezetvédelmi szempontból is fontos, hiszen nem szükséges messziről szállítani a bio alapanyagokat, ugyanakkor a vendégek többnyire a helyi, autentikus termékeket kóstolhatják meg, amelyek pontos termelési helyéről a vacsoraasztalnál is értesülhetnek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását