2024. március 29. - Auguszta

Menekülttáborból hozták haza a magyar lányt

Egy szomáliaiaknak fenntartott kenyai menekülttáborból hozott haza egy magyar lányt szerdán a Baptista Szeretetszolgálat. A 18 éves, magyar állampolgárságú lány és a szeretetszolgálat munkatársai Kairóból érkeztek egy menetrend szerinti járattal a Feriheg
2008. június 18. szerda 19:28 - Hírextra
A Szomáliában született lányra néhány hete figyeltek fel Kenyában. Magyar édesapja és három testvére meghalt, édesanyja és a többi testvére pedig eltűnt - mondta a repülőtéren, újságírók előtt Szenczy Sándor, a Baptista Szeretetszolgálat Alapítvány elnöke.

Hozzátette: az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága jelentette a nairobi magyar nagykövetségen, hogy magyar dokumentumokkal rendelkező lány van a szomáliai határon lévő 170 ezer fős menekülttáborban.

A magyar Külügyminisztérium azzal keresett meg néhány segélyszervezetet, hogy segítsenek hazajuttatni a lányt. A szeretetszolgálat vezetője szólt arról, hogy a lány édesapja, Németh Lajos és három testvére még 2005-ben lett rablógyilkosság áldozata a szomáliai Mogadishuban, valószínűleg az ottaniakénál világosabb bőrszínük miatt. A lány - miután szomáliai édesanyja a többi testvérével elmenekült - a szomszédjuknál lakott, majd ahogy a polgárháború egyre jobban elmérgesedett, néhány papírját magához véve elindult több ezer menekülttel a kenyai határ felé.

Szenczy Sándor azt is közölte, hogy a lány testén is láthatóak korábbi késszúrások nyomai. Elmondta: a Külügyminisztérium, a bevándorlási hivatal, az ENSZ, a Nemzetközi Migrációs Szervezet és a Baptista Szeretetszolgálat összefogásának köszönhető, hogy a lány hazajutott. Hozzátette: a menekülttáborból az ENSZ repülőgépe hozta el.

Szenczy Sándor szólt arról is, hogy olvasta a lány édesapjának 2004. május 31-én írott levelét, amelyben az állt: "Kérem, magyarok, segítsenek!"

Vujity Tvrtko, a Baptista Szeretetszolgálat jószolgálati nagykövete közölte: a lányt Németh Samirának hívják, aki az elkövetkezendő napokban náluk lesz, majd később rokonainál lakik a Dél-Dunántúlon.

Németh Samira, mivel csak néhány szót tud magyarul, újságírók előtt angolul mondott köszönetet a segítségért, majd elpityeregte magát.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását