2024. május 16. - Mózes, Botond

Megérkezett az Angyali Üdvözlet

Szerdán megérkezett Szegedre a budapesti Szépművészeti Múzeum restaurátor műhelyéből az az Angyali üdvözlet című kép, melyet valószínűleg Giorgio Vasari, Michelangelo tanítványa alkotott.
2008. június 18. szerda 20:39 - Hírextra
A képről a kicsomagolását követően Szabó Tamás, a Móra Ferenc Múzeum művészeti vezetője elmondta: a festményen az angyali üdvözletnek az a pillanata látható, amikor Isten hírnöke, Gábriel arkangyal a szűziesség jelképével, a liliomággal megjelenik. A művészettörténetben ez Máriának a szeplőtelen fogantatását jelenti. Gyönyörűen, meghitten, visszafogottan ábrázolja a művész a jelenetet, teljes átéléssel a misztikus egyesülésnek a különleges pillanatát láthatjuk - hangsúlyozta Szabó Tamás.

A szakember szerint nem véletlen hogy a kép rendkívüli érdeklődést váltott ki a nemzetközi művészettörténészek körében. Első rangú módon alkalmazta alkotója a festészeti fogásokat, részleteiben is tökéletes a munka: az árnyékok, a csúcsfények, a finom plaszticitás mellett a misztikus egyesülés harmóniája nem csak látható, szinte érezhető is - fejtette ki Szabó Tamás, hozzátéve, hogy ilyen érdeklődést, mióta a pályán van, azaz 28 éve nem tapasztalt egy hirtelen felbukkanó kép iránt.

A kép eredete azonban még mindig nem tisztázott. A szakember elmondta: bízik benne, hogy Giorgio Vasari neve hamarosan megerősítést nyer. Erre a feladatra Monica Biettit, a Firenzei Medici kápolnák igazgatóját kérték fel, aki elvállalta, hogy megállapítja a kép szerzőjének kilétét. Ez várhatóan augusztusra megtörténik, és a szeptemberi katalógusban már látható lesz az alkotás.
A képet addig először a Múzeumok éjszakáján láthatja a közönség, majd az ősszel nyíló Biblia-kiállítás egyik igen jeles alkotása lesz.

Ha a szakértői vélekedések teljes mértékben bebizonyosodnak, és tényleg Vasari a szerző, az 1925-ben hagyatékként a szegedi múzeum tulajdonába került táblakép a második Vasari-mű, amelyet magyarországi közgyűjteményben, magyar földön őriznek - hangsúlyozta a szakember.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását