2024. április 28. - Valéria

Dobó István csontvázát találták meg?

Nem kizárt, hogy Dobó István földi maradványai kerültek elő a szlovákiai Dobóruszkában - mondta Pap Ildikó antropológus, a Magyar Természettudományi Múzeum embertani tárának igazgatója a 2006-ban kezdődött régészeti feltárások eredményeiről tartott sajtót
2008. június 18. szerda 18:34 - Hírextra
Pap Ildikó elmondta, hogy a "vélelmezett Dobó István-csontváz" töredékes, nagyon sok része hiányzik, de a meglévő csontok sincsenek jó állapotban, ami megnehezítette az embertani vizsgálatokat.

"A koponya és az alsó állkapocs egy része szerencsére megvan, tehát viszonylag nagy valószínűséggel megállapítható, hogy 65-75 év közötti, markáns jellegekkel rendelkező, viszonylag magas férfi maradványairól van szó" - mutatott rá az antropológus. Megjegyezte, "a viszonylag magas" jelző is becslések alapján született, ugyanis hiányoznak a hosszúcsontok, így a combcsont, amelyek alapján meg lehet állapítani a testmagasságot.

"Becslés alapján azt gondoljuk, hogy 178-180 centiméter magas lehetett" - tette hozzá a szakember.

A DNS-vizsgálatokkal kapcsolatban elmondta, hogy ehhez egyrészt ugyan megvoltak a feltételek, ám az eredményeket valamihez hasonlítani kell. Az egyenes ági leszármazottak sírja üres volt. Dobóruszka polgármestere ugyan felkutatott két távoli leszármazottat, ám a rokonság nem volt oly fokú, hogy a DNS összehasonlítását el lehetett volna végezni.

Mindezek alapján Pap Ildikó úgy vélte, nem kizárt, hogy Dobó István földi maradványai kerültek elő.
"Egy antropológus ennél többet nem mondhat, a személyazonosításhoz tudni kellene, hogy az illetőnek, jelen esetben Dobó Istvánnak milyen személyes megkülönböztető jegyei voltak és azokat fel lehessen lelni a csontvázon. Erre az időtávlat és az akkori hiányos leírások miatt nem kerülhetett sor. Mi, az antropológia részéről azt gondoljuk, hogy lehetséges, pontosabban, nem kizárt, hogy a csontváz Dobó Istváné" - hangsúlyozta Pap Ildikó.

Jan Chovanec, a kutatást irányító Vlastivedne Múzeum archeológusa Dobóruszka (Ruska) község szentélyének 2006-ban kezdődött feltárását ismertette. Ennek során több személy földi maradványa került elő, négy-öt temetkezés különösen értékes volt, nagyon sok ékszert találtak a sírokban. Megállapították, hogy XVI. századi temetkezések, és a bizonyítékok alapján feltételezhető, hogy a Dobó-család temetkezéséről van szó - mondta a szlovák régész.

Fodor László, az Egri Dobó István Vármúzeum osztályvezetője szerint "több minden" bizonyítja, hogy valóban Dobó István sírjára bukkantak. Mindenekelőtt a sír elhelyezkedése, ugyanis a szentély a Dobó-család kegyúri temploma volt, s ezt a férfit a fontosabb, déli oldalon fekvő leckeoltár alatt helyezték végső nyugalomra. Érdekességként Fodor László megemlítette, hogy a férfi dolmányának bal zsebében egy kis köves aranygyűrű volt.

"Ez pedig nem lehetett más, mint az eljegyzési gyűrű, amelyet feltehetően Dobó István halálakor a felesége helyezett a sírba. Ez női gyűrű, a zsebében volt" - mondta Fodor László.

Mint az egri Vármúzeum osztályvezetője elmondta az MTI-nek, majd minden női sírban találtak gyűrűt, karperecet, valamint násfákat, azaz igazgyönggyel és fehér zománcberakással, aranyfüsttel bevont ékszereket, amelyeket "nem akármilyen mesteremberek készítettek".

Lakatos László, Dobóruszka polgármestere a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a község lakosai régóta szerették volna fellelni Dobó István sírját. 2006-ban saját forrásból kezdték a feltárásokat, ám amikor a pénz elfogyott, az Egymásért Egy-Másért Alapítvány sietett a segítségükre. A polgármester bejelentette, hogy június 28-án lesz a szlovákiai községben Dobó István újratemetése.

A sajtótájékoztatón bemutatták az egri várkapitány feltételezett földi maradványait, valamint a sírokból előkerült ékszerek fényképét.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását