2024. május 2. - Zsigmond

Fel kell emelni a nyugdíjkorhatárt

A nyugdíjkorhatár felemelésének témájáról nem lenne szabad lemondani - mondta szerdán az MTI-nek Béki Gabriella. Az SZDSZ ügyvivője arra reagált, hogy a kormány egyelőre nem tervezi a korhatár felemelését.
2008. június 18. szerda 18:37 - Hírextra
A politikus szerint fontos az úgynevezett nyugdíjazási korcentrum (a nyugdíjba vonulás átlagos életkora) emelése is, de úgy véli, hogy elhibázott lépés lenne a nyugdíjkorhatár felemelésének témájáról lemondani, mert egy későbbi, hirtelen emelés sokak számára lenne fájdalmas.

Béki Gabriella éppen ezért fontosnak nevezte, hogy az emelés fokozatosan és hosszú idő alatt történjen. Példaként említette Németországot, ahol 18 év alatt növelik meg két évvel a nyugdíjkorhatárt, ami évenként körülbelül másfél hónapos emelést jelent.

Véleménye szerint a várható átlagos élettartam növekedése miatt a következő egy-másfél évtizedben a jelenlegi 62-ről 65 évre kellene emelni a nyugdíjkorhatárt.

A képviselő elmondta: saját pártjában felveti, hogy az ügyben kezdeményezzenek ötpárti egyeztetést.
Korózs Lajos, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára, az Országos Idősügyi Tanács titkára kedden veszprémi sajtótájékoztatóján beszélt arról, hogy a kormány egyelőre nem tervezi a nyugdíjkorhatár felemelését. A következő öt-hat évben a legfontosabb a tényleges nyugdíjba vonulási korcentrum emelése lesz - mondta .

A nyugdíjkorhatár jelenleg egységesen 62 év, a nyugdíjba vonulás átlagos életkora, az úgynevezett nyugdíjazási korcentrum viszont csak 58,6 év, s ez utóbbit kellene "felfelé tornászni és közelíteni a 62 évhez" - mutatott rá az államtitkár. Mint mondta, a korhatár most nem szorít annyira, azonban a foglalkoztatási rátában vannak "komoly elmaradásaink".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását