2024. május 16. - Mózes, Botond

Szegfű vagy narancs? - Politikai esélylatolgató

Manapság az a menő, aki már készíti magának a helyet a következő Fidesz érába. Szinte az egész ország biztos abban, hogy a kormány bukni fog, és Gyurcsány Ferenc a kukába kerül. Be kell vallani, hogy bizony elég sok előjel mutat ebbe az irányba. Ám a most
2008. június 17. kedd 15:59 - Góz Tamás


Ajánlatunk tavaszra

Akkor merre haladjon a 3. Gyurcsány kormány? Kivűlről okoskodni persze mindig könnyű, de azért megpróbálunk felelősséggel tenni néhány javaslatot. Egy kommunikációs guru szerint az emberek nem tényekre, hanem érzésekre szavaznak. Mivel sikeres és gazdag guru-ról van szó, így vélhetően igaz, amiről beszél. Akkor nézzük ezt a vonalat. Egyes felmérések szerint a tényleges gazdasági helyzet sokkal jobb, mint ahogy az emberek azt érzik. A megszorítások után nem csökkent a kiadások aránya, sőt bizonyos százalékokban még emelkedett is a hitelfelvételi kedv. Vagyis az emberek jelentős része nem él rosszabbul, csak úgy érzi!

Mi lehet az oka?

A Fidesz „rosszabbul élünk….” szlogensorozata keményen egybecseng a kapkodó, hibát hibára halmozó, és főleg igen rosszul kommunikáló kormányzati munkával. Az átlag Mari néni nem tudja, hogy valójában a jobboldal sem gondolja másképp a tennivalók sorrendjét, mint ahogy a kormány most teszi. A Tények összeállításaiban, és egyéb rövid híranyagokban csak az fut, hogy a „kormány gonosz, a jobboldal meg büdös”, azaz mást mond, mint amit gondol. Ám ez csak a felület, de a lényeget szépen eltakarja. Így átlag Mari néni, átlag férjével, és átlag családjával csak a felszínről tud gondolkodni. Senki nem mondja azt neki, hogy a kormány nem gonosz, csak néha ügyetlen, miközben a jobboldal, lehet, hogy tényleg „büdös”. Pedig mondani kéne. Nem csak lassan, hogy mindenki megértse, hanem gyorsan, és sokszor egymás után.

Ha átlag Mari néni ezt hallja minden olyan átlag helyszínen ahol megfordul, akkor egy idő után elkezd ezen gondolkodni. És ehhez nem milliárdos füzetek, imázs kiadványok kellenek, hanem a már megszokott írott- és elektronikus médiumok teljes körű letámadása. Nem csak hirdetések formájában(arról amúgy is azt gondolják, hogy ezt is a mi pénzünkből fizették, tehát csak ront a helyzeten), hanem interjúk, elemzések, külföldi és egyéb partnerek nyilatkozataiban. És ne csak politikai témájú médiumiokban.

A gazdasági adatok apró javulásokról szólnak, amelyek lassan nőnek egyre nagyobbra. Ezek lehetővé teszik, hogy némi pazarlást is elkövessen a kormány, amelyre mindig szükség van választások előtt. Persze fontos a pénzkidobás mértéke is, mert a túl nagy arány mindenki számára feltűnő lesz, a túl alacsony meg nem ér semmit. Fontos, hogy átlag Mari néni folyamatos örömmámorban úszhasson, hogy egy ilyen jól menő, és szépen fejlődő ország, lassan, de biztosan gyarapodó lakója lehet. Ha ezt elhiszi, zokszó nélkül nyomja az ikszeket a szociknak.

A kritika és annak iránya

A szocik – talán szemérmességből – de nem nagyon ugranak Orbán Viktornak. Persze kóstolgatják, de igazán komolyan nem támadt még neki senki. Ők egységben szeretik szidni a jobboldalt, de a vezért, akinek az arcára alakult a polgári oldal, nem merik bántani. Pedig az ottani szavazók jelentős része – több millió ember – kizárólag az orbáni mosolyra szavaz, és nem a párt gazdasági politikájára. Ezért nagy és véres rést lehetne ütni a párton, ha sikerülne kideríteni az orbáni mosoly mögött rejtőző valódi arcot. Ha a vezéri kép meginogna, és a szobor lecsúszna talapzatáról, akkor sok bizonytalan voks csúszna vissza a szocikhoz.

Mozgósítás!

A Fidesz profi mozgósító embereket alkalmaz, hogy profi módon mozgósítsák a szükséges néptömeget. Ez nem könnyű munka, de be kell látni, hogy az „utcai harcokban” sokkal jobbak, mint a balosok. A sok kicsi sokra megy elv alapján nem elhanyagolható az az ember mennyiség, amely azért áll be a szavazási sorba, mert valaki becsöngetett hozzá és mosolyogva, egy magyar naranccsal a kezében megkérte arra, hogy segítsen neki. Vannak fideszes utcák, terek, városrészek, ahol folyamatosan készen állnak felvértezett szavazó hadak. Elég egy telefon, vagy email, és sűrű tömött sorokban elindulnak az urnákhoz az emberek. Ehhez persze kevés néhány ezer plakát, és párszáz közönségtalálkozó. A szegfű had elemi érdeke, hogy az üres esztendőkben is járja a falvakat, városokat, és hétről hétre gyűjtsék a megfelelő támogatókat.

Ez működik

GYURCSÁNY FERENC SEM MARAD ADÓS ÉRTÉKELÉSBŐL
A gondolatok a miniszterelnök blogjáról származnak (http://www.kapcsolat.hu/index.php?cmd=/public/blog/main/user_gyurcsany/):

Kibújt a szög zsákból, drága Barátaim! Akik eddig fennhangon a kormányt vádolták, azokról kiderült, hogy kész – nyilvánosan nem vállalt –, ha úgy tetszik, titkos terveik vannak, megszorításokra, beruházások felfüggesztésére. Úgy látom, lesz itt dolgunk elég.

A Magyar Szocialista Pártnak kötelessége védeni a nyugdíjasokat. Senki nem mondhatja a Magyar Szocialista Pártra, hogy nem volt bátorsága, elszántsága kemény intézkedéseket hozni. De a családtámogatást, a nyugdíjakat, a felsőoktatást, az európai fejlesztéseket folyamatosan olyan prioritásként kezeltük, amelyekből nem engedtünk elvenni. A Fidesz most ezen kíván változtatni. Leállítani kívánja a beruházásokat. A beruházások – legyen az a szegedi villamosközlekedés korszerűsítése, a pécsi egyetemi klinikai tömb, vagy a 86-os út – leállítása nem Magyarország érdekeit szolgálja.
Az USA-ban - minden kampányok őshazájában - mind a két nagy pártnak vannak emberei arra a feladatra, hogy a szavazásmentes időszakokban ébren tartsák választóik voksolási öntudatát. Így amikor jön az idő, pontos házszámmal ellátott utcanévsorral felfegyverkezve indulhatnak a jelöltek kampányolni.

Erre a rendszerre rímel a Fidesz gépezet mozgása is, és ez hiányzik az MSZP esernyője alól. Komoly munka, nagy szervező erőt igényel, de jelentősen meg tudja könnyíteni a startpisztoly eldördülése utáni időszakot.

Miért ilyen satnyák ebben a szocik?

A szocialista tábor egyik legnagyobb gondja párton belül és azon kívűl is a rohamosan öregedő korosztály. A betegeskedő kisnyugdíjast nem nagyon lehet arra kérni, hogy fusson körbe öt-hat utcát és agitálja szomszédjait a szavazásra. Fizikailag nem bírná az iramot a fiatalokkal szemben. A felső vezetésben is vannak olyan „bölények” akik nem nagyon akarnak változni. Sőt, energiájuk egyrésze a folyamatosan nyomuló fiatalság lendületének letörésére megy el. Ez a mentalitás a szimpatizánsok jelentős részét is elriasztják maguktól. Éppen ezért lenne fontos jobban előtérbe tolni olyan arcokat, akik megjelenésükkel is alátámaszthatják a lendületes, változásra képes párt imidzsét. A lendület, a lelkesedés könnyebben magával sodorhat bizonytalanokat.

Fogadjunk!

A meccs még nincs lefutva. A pályát ugyan alaposan feltúrták, de a sok bukkanón átgázolva bárki eljuthat a célszallagig. A kérdés, hogy ki lesz az első. Jelenleg a bukmékerirodák 4:1 arányban adják a Fidesz győzelmet, de ha a törököknek sikerült kétszer is az utolsó pillanatban fordítaniuk, pláne a sokkal esélyesebb csehekkel szemben a foci Eb-n, akkor ne lepődjünk meg ehhez hasonló fordulatokon a politikában sem. Csodák márpedig vannak, csak merjünk nagyot álmodni! Ezzel a szlogen-képzavarral kívánok mindenkinek kellemes szórakozást és búcsúzom a szép emlékű Knézy Jenő szavaival: Jó estét, jó szurkolást!
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását