2024. április 28. - Valéria

Dobrev Klára kijátssza a földtörvényt?

Budai Gyula, a Magosz szövetségi igazgatója, a Fidesz választókerületi elnöke azt vélelmezi, hogy Dobrev Klára, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök felesége, kijátssza az amúgy is rossz földtörvényben szereplő elővásárlási jog bejelentését.
2008. június 14. szombat 15:33 - Hírextra

A kormányszóvivő az MTI-nek reagálva visszautasította a feltételezést: szerinte a Fidesz Orbán Viktor kiszivárgott megszorító csomagjáról akarja elterelni a figyelmet egy álbotránnyal.

A politikus szombati budapesti sajtótájékoztatóján elmondta, hogy vasárnap telik le a törvényben szereplő elővásárlási jog bejelentésének 15 napos határideje, amellyel senki nem élt ilyen vételár mellett a Balatontól néhány kilométerre lévő, de idegenforgalommal nem rendelkező településen, ahol még ötszázan sem laknak.

Az elnök közlése szerint 2-3 millió forintra becsülhető a földterület értéke, így értelemszerű, hogy a helyi gazdálkodók nem élnek elővásárlási jogukkal 17,2 milliós ajánlat ellenében.
Budai Gyula arra is kíváncsi lenne, hogy valóban 17,2 millió forintért történik-e meg az adásvétel, vagy van egy úgynevezett háttérszerződés is, amely soha nem jut el a földhivatalhoz.

A szabályok szerint elővásárlási igény hiányában a jövő héten történhet meg a tranzakció a közjegyző által.
A Fidesz választókerületi elnöke elvárja Dobrev Klárától, hogy tegyen vagyonnyilatkozatot, mivel nem hiszi, hogy a kormányfő felesége adjunktusi fizetéséből rakta össze ezt a pénzt, illetve azt sem, hogy Gyurcsány Ferenc adott neki kölcsön a családi kasszából.

Budai Gyula furcsának tartja azt is, amelyről egy napilapból értesült, hogy az ingatlan eladói arról beszélnek, egyszer sem találkoztak Dobrev Klárával, mindent ügyvédek intéznek. (A Magyar Nemzet szombati számában arról írt, hogy K. Mihályné, K. Zoltán és K. Tamás azért tették közzé a hirdetményt, hogy akinek van, az tizenöt napon belül élhessen elővásárlási jogosultságával.) Az elnök ügyvédként ehhez azt fűzte hozzá, hogy az adásvételi szerződésnél mindkét félnek jelen kell lennie. Szóba hozta azt is, hogy éppen Somogy megyében történtek a közelmúltban a hírhedt "cserés földbizniszek", ahol színes tévéért is adtak földet.

Arra a kérdésre, miért probléma az, ha valaki egy rossz befektetést csinál, a politikus kifejtette: a miniszterelnök feleségétől elvárná, hogy ne használja ki, hogy a kormányfő házastársa, illetve ne játssza ki a jogszabályokat, és a helyi gazdálkodókat. Tréfás hangsúllyal megjegyezte: lehet, hogy Gyurcsány Ferenc és Dobrev Klára a kormányzás utáni időkre készülnek és gazdálkodni akarnak.
Ebben az esetben a Magosz üdvözli őket a gazdálkodók sorában és sok sikert kíván nekik - mondta Budai Gyula.

Daróczi Dávid kormányszóvivő az MTI-nek reagálva azt mondta, hogy a Fidesz Orbán Viktor kiszivárgott megszorító csomagjáról akarja elterelni a figyelmet egy álbotránnyal. A telekvásárlás ügyében azonban minden tiszta, és szó sincs olyasfajta állami támogatásokról, mint az Orbán-család ügyletei kapcsán volt - tette hozzá.

Hangsúlyozta, Dobrev Klára minden szabályt aprólékosan betartva kíván telket vásárolni Kötcsén, azon az áron, amit a tulajdonos kért érte. A család hétvégi ház építését tervezi a településen, erre a tisztességesen leadózott jövedelme jelenti a fedezetet, amiről minden információ a sajtó rendelkezésére áll Gyurcsány Ferenc és Dobrev Klára egyaránt nyilvános vagyonnyilatkozataiban - közölte.

A kormányszóvivő emlékeztetett arra, hogy Gyurcsány Ferenc az utolsó fillérig jótékonysági célokra fordítja miniszterelnöki és parlamenti képviselői jövedelmét is, pártelnöki munkájáért pedig nem kap fizetést.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását