2024. május 2. - Zsigmond

Ló ült a kocsira

A ködben is világosan! A megváltozott időjárási viszonyok fokozott figyelmet igényelnek a közlekedőktől. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében az elmúlt hét végén kilenc személyi sérüléssel járó közlekedési baleset történt, többek között egy tömeges karambol az M
2008. november 17. hétfő 12:59 - Hírextra
Mindenkit haza várnak!
Az elmúlt három napban történt személyi sérüléssel járó közúti balesetek többségénél a megváltozott út- és időjárási viszonyok figyelmenkívül hagyása játszott szerepet. A ködös, esős időjárási viszonyok között a nagyobb követési távolság tartásával megelőzhetőek az erre az időszakra leginkább jellemző koccanások, ütközések.

Nem a látási viszonyoknak megfelelően választotta meg járműve sebességét az a személygépkocsi sofőrje, aki elsodort egy út szélén közlekedő gyalogost, aki nyolc napon belül gyógyuló sérülést szenvedett. Az autó sofőrje péntek délután Vámosújfalú irányából Szegi felé haladt, amikor egy a menetirány szerinti jobb oldalon lévő gyalogost elsodort. Az elsődleges információk szerint a baleset okai közt szerepel, hogy a személygépkocsi vezetője a körülményekhez képest gyorsabban hajtott, illetve a gyalogos nem viselt láthatósági mellényt.

Lassan jutni messzire
Tizenhárom autó ütközött össze szombat este az M3-as autópályán a Geleji pihenő előtt. A rendőrség szakértők bevonásával vizsgálja a baleset körülményeit, de annyi már bizonyos, hogy a ködös időben az autók nem tartottak kellő követési távolságot.

Egy Miskolcról Budapest felé tartó személygépkocsi a Geleji pihenőnél akart letérni a pályáról, így jelentősen csökkentette járműve sebességét. A sűrű ködben ezt későn vette észre a mögötte haladó autós és neki ütközött. Ezt követően még sorozatban 11 autó csúszott egymásba.
A közúti balesetben az elsődleges információk szerint a személygépkocsikban 20 millió forint kár keletkezett. A tömeges ütközésben egy-egy utas pedig könnyű és súlyos sérülést szenvedett.

Előre látni!
Vasárnap délután a Cigándi Tisza híd előtt ment egy kivilágítatlan ló és lovasa, amikor az állat megállt és keresztbe fordult úttesten. A mögöttük haladó személygépkocsi vezetője mikor meglátta a négylábú hirtelen irányváltását állóra fékezte a járművet, ami pont az állat előtt állt meg.

Ekkor a ló ijedtében az autó szélvédőjére ült, a lovasa pedig leesett a hátáról, aki nyolc napon túl gyógyuló sérülést szenvedett. A Sátoraljaújhelyi Rendőrkapitányság szakértők bevonásával vizsgálja a baleset körülményeit. Annyi azonban már bizonyos, hogy az állat a Kresz előírásaival ellentétben nem volt kivilágítva.

Az Országos Balesetmegelőzési Bizottság ajánlásai a gépjárművek őszi – téli átállásával kapcsolatosan:
A közlekedésben az őszi-téli időszak tudatos felkészülést igényel.
Megváltoznak az út- és látási viszonyok, amelyekhez gyalogosoknak és autósoknak - minden közlekedőnek - alkalmazkodni kell:
● Esőben jobban megcsúsznak a kerekek, megnő a féktávolság,
esetenként a nagyobb vízfelületen a megcsúszás veszélye fenyeget.
● Ha a hőmérséklet 0 Celsius fok és mínusz tartományba süllyed,
akkor számítani kell arra, hogy a vizes-nedves útfelület lefagy.
● A jeges-havas úton már a menetstabilitás, valamint ebben az
időszakban a látási viszonyok romlanak.
● Elengedhetetlen az akkumulátor, a gumiabroncsok, a világítás és
a fékrendszer ellenőrzése.
● Az őszi - téli közlekedés kapcsán ezek mellett a gépkocsival
történő közlekedés fontos kelléke lehet a jól működő ablaktörlő, a jégkaparó, a jégoldó spray, a megfelelő ablakmosó folyadék vagy a páramentesítő. Az ablaktörlő gumikat már a tél beállta előtt érdemes kicserélni, hiszen az elhasználódott gumi nem töröl, hanem maszatol.
● Az őszi - téli időszakban a látási viszonyok gyakran rosszak,
korán sötétedik, hosszabb ideig kell használni a gépjármű világítóberendezéseit - ezért is nagyon fontos, hogy azok megfelelően működjenek. A fényszórókat és a többi lámpát ilyenkor gyakrabban kell tisztítani.
● A rosszabb látási viszonyok miatt nagyobb követési távolságot
tartva lassabban kell vezetni, így kisebb a balesetek bekövetkeztének kockázata, rossz manőverezés esetén pedig a hibák könnyebben korrigálhatóak.
● A csúszós, jeges utakon való biztonságos közlekedéshez téli
gumikra van szükség. Még akkor is téli abroncsokkal induljunk útnak, ha éppen nincs hó. A nyári gumi már +7 fok alatt csúszni kezd, fagypont körüli hőmérsékleten megmerevedik, nagyon kis tapadással rendelkezik, így használata veszélyes lehet.
● Heves hóesés vagy fagyott hótakaró esetén jó szolgálatot tehet a
hólánc, melyet érdemes a hajtott tengelyen lévő kerékre rakni, így kormányozható marad az autó.
Forrás: B-A-Z MRFK
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását