2024. április 28. - Valéria

Lócsontvázak Görögországban

Római kori leletekre - harci szekérre, fegyverekre, pénzérmékre, valamint tizenhat ló csontvázára bukkantak egy görögországi régészeti feltárás során - jelentette be a görög kulturális minisztérium.
2008. június 14. szombat 15:26 - Hírextra

Az ásatás Görögország északi részén, a Kavála-térséghez tartozó Litóhoró közelében folynak, ahol a Jón-tengerhez vezető új autópálya építését megelőzően tárják fel a területet - olvasható az Archaeologica című angol nyelvű hírportálon.

A lovak felét párosával temették el. A feltárások során két emberi csontvázat is találtak a területen.
A másik hat ló mellett pajzsra, fegyverekre, s számos egyéb tárgyra bukkantak a régészek, így négy, a Kr. u. IV századból származó bronzpénzre. A lócsontvázak közül tíz hiánytalanul került elő.
A kétkerekű szekér a Kr. u. I. vagy II. századból származik. A minisztérium közleménye szerint harci célokra vagy vadászatra készült.

A harci szekeret relief díszíti, amelyen Héraklész, Zeusz főisten és Alkméné Tirünszi királynő fiának tizenkét munkája közül hármat álmodott bronzba az ókori művész.

A hősnek negyedik feladataként el kellett fognia az erümanthoszi vadkant, amely Phóphisz város környékét tartotta rettegésben és hatalmas agyarai emberre és állatra egyaránt veszélyt jelentettek.
Hatodik munkájaként meg kellett ölnie a sztümphaloszi húsevő madarakat, amelyeknek rézből voltak a tollaik és karmaik. A madarak Árkádiában éltek, a sztümphaloszi tavak környékén és pusztulást hoztak a vidékre. Tollaikat nyílzáporként lőtték ki, s az ellenük vívott harc szinte kilátástalan volt. Azokat ugyanis, akik a Földről lőttek rájuk, kivédhetetlen tollzáporral árasztották el.

A hősnek tizenkettedik feladatként fel kellett hoznia az alvilágból a háromfejű kutyát, Kerberoszt.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását