2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

Adóemelést terveznek a járukékcsökkentés mellé

Az áfa terhére csökkentené a munkát terhelő járulékokat az Európai Bizottság adóügyi biztosa. Kovács László egy budapesti konferencián azt mondta, néhány százalékpontos emelés mellett vissza lehetne állítani a 15 százalékos áfa-kulcsot is. A politikus sze
2008. június 14. szombat 07:54 - Hírextra
Bár az Európai Bizottság rendre hangoztatja, hogy nem szól bele tagállami belügyekbe, Kovács László mégis konkrét adóreform-javaslatokkal érkezett a II. Nemzetközi Adókonferenciára.

A szocialista politikus egyetért a miniszterelnökkel abban, hogy radikális adócsökkentésre nincs lehetőség, jóllehet, hosszú távon az lenne a jó megoldás.

"Magyarország nincs abban a helyzetben, hogy jelentős adócsökkentést hajtsunk végre, a bevételek ilyen módon nem kockáztathatóak. Azt is tudom persze, hogy egy jelentős adócsökkenés hosszabb távon növelné az adófizetési hajlandóságot, de nem fél, vagy egy, hanem 3-4 év alatt, Magyarországnak pedig most erre nincs ideje" - hangsúlyozta az európai biztos.

Kovács László szerint a konvergencia-program miatt nincs idő, aminek az egyik legfontosabb eleme a 3 százalékos hiánycél teljesítése jövőre. Az Európai Bizottság adó- és vámügyi biztosa szerint az élő munka terheinek csökkentése mellett el kell törölni a szolidaritási adót és a helyi iparűzési adót is. Kovács László azt mondta, ennek fedezésére emelni kell az áfát.

"Általában fölkapják az emberek a fejüket: a 20 százalékos áfát még hova akarja emelni a kormány? Én azt gondolom, hogy 2-3 százalék áfa-kulcsemelést még elbírna az ország. Ugyanakkor az alapvető élelmiszerek egy körét ki lehetne emelni az általános áfa-kulcsból, és levinni a csökkentett kategóriába, ami most 5 százalék" - fejtette ki.

Kovács László szerint a járulékcsökkentés fedezete lehetne még a környezetet terhelő adók, vagy a vagyoni adók emelése. A biztos azt mondta, a javaslatait már elmondta a miniszterelnöknek és a szocialista párt vezetésének, de, mint mondta, ennek egyelőre még nincs látszata.

Az adószakértő másképp látja

Az Ernst & Young adópartnere szerint a külföldiek magyarországi befektetései szempontjából fontos terheket, így például a munkát terhelő járulékokat kell csökkenteni a fogyasztási adók terhére.

Szabó Dénes az InfoRádiónak elmondta, a túl sok adónem, és a túl sok adminisztráció fékezheti a beruházásokat és a vállalkozásalapítást.
Forrás: InfóRádió
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását