2024. április 20. - Tivadar

Kevesebb dohány, kevesebb zsír

Általánosan elfogadott tény, hogy az intenzív életmód-változtatás, a zsírszegény táplálkozás, a testmozgás, a dohányzás elhagyása csökkenteni képes az LDL-(ártó) koleszterinszintet. Ezt támasztják alá a Flora pro.activ otthoni körülmények között végzett t
2008. június 13. péntek 11:18 - Hírextra
Ahhoz azonban, hogy az életmód változtatás ne kudarcra ítélt próbálkozás legyen, csupán meghatározó szerep jut az egészségügyi szakembereknek. Nekik kell felismerni betegük motiváltságát, és a megfelelően időzített információkkal, új célok kitűzésével átsegíteni őket a nehézségeken.

A tesztprogram célja
A Flora pro.activ margarin rendszeres fogyasztásához kötött hathetes koleszterincsökkentő tesztprogramba fővárosi és vidéki háziorvosok magas koleszterinszinttel rendelkező betegeit vonták be. Az orvosok a résztvevők motiváltságát hiteles, tudományos ismereteken alapuló tájékoztatással és személyes kapcsolattartással segítették. A tesztprogram egyik célkitűzése az volt, hogy kiderüljön, hogyan értékelik a háziorvosok az életmód-változtatás jelentőségét a koleszterinszint csökkentésében. Másik lényeges elemként pedig a magas koleszterinszinttel rendelkező betegek, és az őket kezelő háziorvosok véleményét, tapasztalatát összegezték a növényi szterintartalmú, funkcionális élelmiszer, a Flora pro.activ margarin koleszterinszint-csökkentő hatásával kapcsolatban.

A tesztprogram menete
A tesztprogram indulásakor a betegek felvilágosító anyagot, koleszterinnaplót, és a koleszterinszint csökkentésre alkalmas mintaétrendet kaptak kézhez. Hat héten keresztül otthoni körülmények között, maguk gondoskodtak étrendjükről a program elején kézhez kapott anyagok alapján. A tesztprogram alapvető eleme volt a Flora pro.activ margarin rendszeres, napi fogyasztása. A tesztprogram eredményeit érdemes abból a szempontból is megvizsgálni, hogy a tesztprogram nem szigorú körülményekkel szabályozott klinikai vizsgálatként került lefolytatásra, hanem a résztvevőkre volt bízva, hogy otthoni körülmények között a kézhez kapott útmutatások alapján hogyan változtatnak életmódjukon, étrendjükön. Ennek tükrében a háziorvosok által megfelelően motivált résztvevők eredménye igencsak figyelemre méltó.

12,4% csökkenés
A tesztprogram befejeztével a laborértékekből az derült ki, hogy a kutatásban részt vevő közel háromszáz beteg összkoleszterinszintje átlagosan 12,4 %-kal csökkent. A háziorvosok értékelése megerősítette, hogy a korábban Nyugat-Európában már több kísérletben tesztelt Flora pro.activ margarinnak helye van az életmód-változtatáson alapuló koleszterinszint-csökkentő kezelésben. A későbbi elemzések lényeges megállapítása volt, hogy a betegek jelentős része (42,9%),értesülvén magas koleszterinszintjéről, azonnal úgy döntött, változtat az életmódján.

ÖSSZEGZÉS
A Flora pro.activ tesztprogramban a háziorvosuk tanácsára résztvevő magas koleszterinszintű betegek a hathetes periódus alatt mindvégig alapvető értéknek tekintették a hiteles, tudományos ismereteken alapuló tájékoztatást és a személyes kapcsolattartás lehetőségét. A program ideje alatt a résztvevők több mint fele jobban figyelt az étkezésére, az életmód-változtatás eredményeként javult az általános egészségi állapota is, jelentős részüknek csökkent a testsúlya és normalizálódott a vérnyomása. A résztvevők és háziorvosaik megerősítették, hogy a Flora pro.activ margarin a kiegyensúlyozott, változatos étrend részeként, jól beilleszthető a koleszterinszint-csökkentő táplálkozásba.
Forrás: MTI-OTS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását