2024. március 29. - Auguszta

Melyik a legintoleránsabb nemzet?

Korábbi nemzetközi felmérések szerint Magyarországon a legmagasabb az etnikai, politikai, életformabeli kategóriákkal kapcsolatos intoleranciaindex, egyúttal nálunk az egyik legerősebb az idegenellenesség Európában. Legalábbis ez derül ki egy a magyarorsz
2008. június 12. csütörtök 11:59 - Bakonyi Enikő
Xenofóbok vagyunk

Az idegenekkel szembeni attitűd azonban egyértelműen romlott az utóbbi tizenhat év során.
2007 februárjában készült a legutóbbi magyarországi felmérés a témával kapcsolatban. Arra a kérdésre, hogy hasznos vagy inkább ártalmas a bevándorlók jelenléte az országban, a válaszadók körülbelül harmada válaszolt úgy, hogy kifejezetten kártékonynak találja a bevándorlók jelenlétét. A menekültekkel kapcsolatos ellenérzések még erősebbek. A megkérdezettek kétharmada tekinthető elutasítónak a menedékkérőkkel szemben. Ebbe beletartoznak azok, akik mindenféle származású idegenek befogadását ellenzik, és azok is, akik egyes csoportokat beengednének, másokat nem.

Az emberek általában a határon túli magyarokkal szemben nyitottabbak (habár a 2004-es kettős állampolgárságról szóló népszavazás eredményei mást sejtetnek), az arabokat, kínaiakat, egyéb nemzetiségűeket, köztük a nem is létező pirézeket pedig szinte kivétel nélkül elutasítják. Ezen adatok alapján a magyarok Európában valóban majdnem a legerősebben elutasítóak a külföldiekkel, bevándorlókkal, menekültekkel szemben, csak Észtország és Görögország előz meg bennünket, igaz, nemzetközi összehasonlító felmérések utoljára 2005-ben láttak napvilágot. Az is jellemző, hogy a magyar társadalom nem érzékeli kellőképpen, hogy a külföldi munkaerőre a magas munkanélküli ráta ellenére is szükség van, elsősorban a legalacsonyabb presztízsű munkakörökben, melyeket a hazaiak nem vállalnak el. A fejlett nyugati társadalmakban, ahol évszázados múltja van a migrációnak, ezt már kezdik felismerni. Mindezek ellenére Bernát Anikó azt is kiemeli, hogy a hagyományosan befogadó, nyugat-európai országok sem maradnak le jelentősen mögöttünk az idegenellenesség tekintetében. Tulajdonképpen egész Európára jellemző a xenofóbia extrém értéke, de Magyarországon azért európai összehasonlításban is túl erősnek mutatkozik az idegenellenesség, bizonyos aspektusokból pedig kifejezetten az élmezőnybe tartozunk.

Aki piréz akar lenni
pokolra kell annak menni.
(részlet a piréz Nemzeti dalból)

A xenofóbia (vagy xenophobia)
Idegengyűlöletet, enyhébb formájában az idegenekkel szembeni idegenkedést jelenti. Megnyilvánulása elkerülés, bizalmatlanság, esetleg nyílt agresszió. Nem mindegy, hogy az idegen milyen nemzetiségű vagy etnikumú, mivel valójában nincs is minden idegen elleni ellenérzés, negatív viselkedés.
Ez talán nem is meglepő eredmény. Egy aktualitás: tegnap például öt afgán menekült  mászott fel a debreceni menekülttáborban egy harminc méter magas átjátszótorony tetejére, így követelve a személyi okmányaikhoz való hozzájutás felgyorsítását. A menekülteknek csak töredéke nyeri el a menekültstátuszt, hónapokat, néha éveket várva rá.

Egyébként mivel a tárggyal kapcsolatos belföldi hírek (fasizmus-antifasizmus, rasszizmus, hungarizmus, neonácizmus és egyéb finomságok) amúgy is címlapra kerülnek (mint például a közelmúltban a Hollán utcai jegyiroda körül forgó balhésorozat), ezúttal a nagyvilágban érdemes körülnéznünk egy cseppet. Ahogy az a felmérésekből is világosan látszik, határainkat átlépve sem a Kánaán kezdődik. Sőt. Nem kell messzire utaznunk, hogy a saját bőrünkön tapasztaljuk a magyarellenes gyűlölködés legkülönbözőbb megnyilvánulási formáit. A határaink túloldalára koncentrálódó magyar kisebbségi problémák közismertek, és méltán akad fenn rajtuk a jóérzésű ember.



Üsd a magyart!

Következzék egy kis szemezgetés a magyarellenes atrocitásokból. Az utóbbi néhány évben elsősorban a szlovák soviniszta politikus, Ján Slota magyarellenes megnyilvánulásai kaptak kitüntetett figyelmet a média részéről. Különösen azóta, hogy a zsilinai polgármester 2006-ban a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) élén bekerült a Robert Fico (Smer) vezette hármas koalícióba, s kormányra került, a szlovák politika látványosan jobbra tolódott. Slota - akinek egyébként első felesége magyar nő volt - számos súlyosan magyarellenes kijelentést tett eddigi politikai pályafutása során. Ezek közül a leghírhedtebb talán az volt, hogy tankokkal kell elsöpörni Budapestet. A választási kampányában, plakátjain pedig többször parazitának is nevezte a magyarokat. Köztudott, hogy az a rögeszme kísérti, hogy a telhetetlen magyarok el akarják csatolni a Felvidéket Szlovákiától. Így fordulhatott elő, hogy az SNS honlapján áprilisban napokig egy olyan térkép volt elérhető, amelyen Magyarország nem létezik: Ausztria határai a Dunáig érnek, a többi terület pedig Szlovákiához tartozik. De Slota nem csak a magyaroktól irtózik már-már beteges módon, ő a xenofóbia (vagy neonácizmus?) megtestesítője maga. Gyakran tesz negatív kijelentéseket egyébként a romákról és a homoszexuálisokról is. Slota elkeserítő módon igen népszerű országa északi regióiban.

A diszkriminatív, gyűlölködő megnyilvánulások csak egy vonulatát jelentik a xenofóbiának, mely sajnos gyakran fajul tettlegességig. 2006-2007 a magyarverések éve volt. De ez sem új keletű jelenség. A tavaly előtt nagy visszhangot kapott „Malina Hedvig-ügy” mellé felsorakoztathatók a sorozatos vajdasági, és romániai atrocitások is.

Apropó, románok. Nos, ami őket illeti, náluk sem kecsegtetőek az idegenellenességgel kapcsolatos eredmények. A bukaresti Max Weber Szociológiai Kollégium készítette tanulmány szerint több, mint ötven százalékuk gondolja úgy, hogy a cigányok lusták és bűnözők, és az sem tetszik nekik, hogy egy országban kell éljenek a magyarokkal, de hasonló ellenszenvet mutatnak a zsidókkal szemben is. Az elmúlt három évben 10 százalékkal nőtt a románok körében tapasztalható xenofóbia.

Ukrajnában meg nem lesz magyar nyelvű oktatás. No comment...

Peace, love...

Szóval a környező országok kisebbségi politikája és a kisebbségi bánásmód –intézményi és közösségi szinten egyaránt- továbbra is aggasztó a határon túli magyarok számára, de nem csak a mi régiónkban dúlnak a nemzeti érzések a hazafi szívekben.

A Human Rights Watch nemzetközi emberjogi szervezet friss elemzéséből például az derül ki, hogy a holland menekültügyi szabályozás nem bánik egységesen minden bevándorolni kívánó külföldivel. Pedig eddig azt hittük, hogy a szabadelvűség paradicsoma, és tessék: füvezni, azonos neművel házasodni lehet, de a külföldieket haszonelvűen megrostázzák. Ráadásul van nekik egy Geert Wilders nevű „felelős” és nem kicsit populista politikusok, aki lefasisztázza és barbárnak állítja be a Koránt. (Ne nézzünk nagyot, ha a következő terrorcselekmény Amszterdamban ejtetik meg…)

Rómában meg tüntetnek a romák. Pogromok ellen. Csúnya történet. A nápolyiak romatáborokat gyújtogatnak, a kormány viszont konszolidáltabb megoldáshoz folyamodik: különleges biztosokat neveztek ki Rómában, Milánóban és más nagyvárosokban, akiknek az a feladata, hogy felszámolják a nomádtáborokat, értsd: előzetes értesítés nélkül egyszerűen telepítsék ki az embereket.

Ja, és ki ne hagyjam már az oroszokat! Hiába volt övék a fél világ (és még most is egy jókora darabkája), hiába tartottak vigyázó karjaikban sok-sok baráti nemzetet, a ruszki sovinizmus is olyan, mint a hálapénz: volt, van és lesz. Közvélemény-kutatási eredmények demonstrálják, és a sajtó sem titkolja el, hogy milyen ijesztő mértékű az idegenellenes közhangulat Ivánéknál. Például kizárnák az idegeneket a közszolgálatból, az állam- és közigazgatásból, a rendvédelmi területekről, sőt eltiltanák őket akár az üzleti és vállalkozói tevékenységektől és a földvásárlástól is. Szerencsére van módjuk kifejezni nemzetük iránti szeretetüket. Hazafias érzelmeiket bizonyítandó, most már putyinos bugyit is hordhatnak.

Európán kívül is történnek érdekességek. 2005-ben Japánban például megjelent egy nyíltan xenofób képregény-sorozat újabb darabja, árulkodó "Utálni a koreai hullámot” címmel. És már nem ez volt az első példány. A korábbi darabok leginkább a kínaiakat ócsárolták. Ami a legmegdöbbentőbb az egészben, az, hogy a képregények hihetetlen sebességgel törtek a bestseller listák élére.

A közelgő pekingi olimpia apropóján jelenleg a Kína kontra Tibet ügy izgatja leginkább a nemzetközi közvéleményt. Na igen, Kína Tibettel kapcsolatos politikája felvet egy-két moráletikai kérdést. Nem csoda, hogy felvonulások, tüntetések, államfői bojkottok színesítik a várakozás időszakát (mert hál’ Istennek, azért a felelős igazságérzet és empátia még nem egészen veszett ki az emberiségből), kár, hogy mindez megmarad a szimbolikus cselekedetek szintjén.

Május végén a dél-afrikai Johannesburgban tört ki erőszakhullám a környező országokból érkező menekültekkel szemben. Az eredmény: több tucat bevándorló lemészárlása, az életben maradott üldözöttek pedig csak reménykedhetnek, hogy a hatóságoknak sikerül megfékezniük a az őrjöngő hazaiakat.

Merre tovább?

Elgondolkodtató, merre tart a világ. A nyitott határok idején, abban a korban, amikor a tudósok is félve végeznek számításokat erőtartalékainkról, amikor szinte minden hétre jut egy természeti katasztrófa, amikor a Föld lakosságának nem jelentéktelen hányada éhezik, két világháború tanúságával a zsebünkben még mindig nem az összefogást keressük (és most nem érdekszövetségekről beszélek), hanem csak gyűlölködünk és fúrjuk egymást kicsiben és nagyban. Pedig felismerhetnénk végre, hogy az összefogás viszi előrébb a világot, a kulturális sokszínűség gazdagodást, kulturális és akár anyagi gyarapodást is jelenthetne többség és kisebbség számára egyaránt.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

Usama bin Muhammad bin `Awad bin Ladin
2008. június 12. 16:19
Hogy hogy melyik? Hát természetesen a ZArab! ;-P
(Bismillah i Rahkmani Rahiim! MashAllah! Allahu Akbar! Bismillah Rahkmann!) ;-)
2008. június 12. 15:08
Évszázadok óta a legbefogadóbb nemzet vagyunk! Rácok, tótok, oláhok, svábok, zsidók gazdagították kultúránkat, lettek része a magyar nemzetnek. (Csak az aradi 13-at nézzük). Folyamatosan befogadtunk menekülteket, akik be tudtak illeszkedni, mert elfogadtuk a másságukat is.
Nem véletlen, hogy bár nagyon jelentős kínai kisebbség él Magyarországon, sehol nem vonultak gettóba, nem alakult ki a máshol teljesen jellemző "China town".
Azt hiszem, azért, mert az utcán leggyakrabban jehova tanúi térítenek, nem lehet kijelenteni, hogy Magyarországon az a legelterjedtebb vallás, azaz attól, hogy vannak hangos idegengyűlölők, még a magyarok nem intoleránsak!

(Viszont az is igaz, hogy a szegénység fasisztává tesz!)
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását