2024. május 3. - Tímea, Irma

Jóindulatúak vagyunk

Az emberek túlnyomó többségének nem kell a potyapénz - derítette ki egy brit internetes portál munkatársa. Tim Moss, a moneysupermarket című weblap szakértője szendvicsembernek álcázva magát ötfontos (1568,11 forintot érő) bankjegyeket kínált a járókelőkn
2008. június 12. csütörtök 07:05 - Hírextra
A mellén és a hátán viselt hirdetmény szerint bárkinek, aki kéri, egy ötfontos bankjegyet nyújt át - olvasható a neatorama.com című angol nyelvű honlapon.

Ám a britek nem bizonyultak potyalesőnek: a kutató 1800 járókelőnek kínálta fel a pénzt, s mindössze 28 személy fogadta el a bankjegyet.

A kísérlet a nemek attitűdje közötti különbségekre is rávilágított. Mind a hét londoni és manchesteri járókelő, aki elfogadta az ötfontost, az erősebbik nem képviselői közül verbuválódott.

A továbbiakban kétezer embert faggattak ki arról, hogy hajlandóak lennének-e elfogadni ismeretlentől ajándékbankjegyeket. Mint kiderült, a megkérdezett nők csaknem kétharmada (64 százaléka) nem kér a potyapénzből, míg az férfiak között arányuk csupán 41 százalékos volt.

A londoniak sokkal visszafogottabbnak bizonyultak, mint Manchester lakosai: a fővárosiak 1,2 százaléka fogadott volna el egy ilyen ajánlatot, míg a vidéki városban a potyalesők aránya 3,1 százalék volt.

A felmérés arra is rávilágított, hogy minél idősebb valaki, annál kisebb a hajlandósága, hogy idegenektől pénzt fogadjon el. Míg húsz év alattiak kétharmada azt válaszolta, hogy elkérné az ingyen bankjegyet, a hetvenen túliak csupán 35 százaléka adna igenlő választ egy ilyen ajánlatra.

Tim Mosst a visszautasítás okai is érdekelték. E szerint 60 százalék valamilyen cselt gyanít az ajándék mögött, 20 százalék pedig nem hitt az ajánlat valódiságában. Valamivel több mint tíz százalék szégyellt volna pénzt kérni, 3 százalék szerint pedig öt font oly jelentéktelen összeg, hogy nem éri meg a fáradságot.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását