2024. április 20. - Tivadar

Tényleg olyan veszélyesek a videojátékok?

Egy friss kutatás ismét kimutatta, hogy az erőszakos számítógépes játékok agresszívvá teszik a fiatalokat, de hozzátették, hogy sokat számít az idő is, amit a gyermek játékkal tölt el.
2009. október 3. szombat 17:59 - Kővári Adrienn
A számítógépes játékok mindig is két táborra osztották az embereket. Vannak azok, akik szeretik, s azok, akik nem. Utóbbiakban sokszor akkora ellenszenv él, hogy egyenesen támadják a játékokat, előszeretettel hangoztatják, hogy mennyire rossz hatással vannak az emberekre, főleg a gyerekekre. Még a legegyszerűbb játékokra is ráfogják, hogy epilepsziát okoznak, az erőszakosabbak pedig agressziót szülnek.

A kutatók, pszichológusok sem tudják megtalálni a közös pontot. Az tény, hogy az agresszió örökletes, de rengeteg minden befolyásolhat minket, ilyenek az erőszakos játékok is. Viszont, hogy tényleg bajt is okozzanak az emberek fejében ezek, ahhoz nagyon sok mindennek kell teljesülnie. Ráadásul nem feltétlenül a játékok tehetnek csak erről, ugyanúgy felelős lehet a tévé, vagy a személyes tragédiák.

Egyre népszerűbbek a PC-s játékok

A játék okozta a halálát
Egy dél-koreai férfi szívbénulásban halt meg néhány perccel azután, hogy egy internetkávézóban befejezte az ötvenórás online harci szimulációs játékot. A huszonnyolc éves Lee augusztus 3-án kezdett gyökeret ereszteni a monitor előtt. Ezt a pozícióját a következő három napban csak akkor hagyta el, amikor a mosdóba ment, vagy egy összetákolt ágyra ledőlt pihenni. A helyi hatóságok megállapították, hogy a szívbénulást kimerültség okozta. Kiderült, hogy a férfi nem sokkal korábban felmondott munkahelyén, hogy egyre több időt tölthessen a számítógépes játékokkal. Még hazamenni is elfelejtett, úgyhogy a tragédia napján anyja a volt kollégáit kérte meg arra, hogy keressék meg a fiát. Kevéssel azután, hogy rátaláltak a kávézóban, Lee megígérte, hogy nemsokára befejezi és hazamegy. Néhány perccel ezután érte a halál.
A gyerekek persze élvezik a számítógépes játékokat, még akkor is, ha véresek, sőt néha annál jobban szeretik. És minél inkább tiltja a szülő, annál jobban érdekelni fogja őket. Az elmúlt húsz évben egyre népszerűbbek lettek a különféle videojátékok köszönhetően annak, hogy ma már egyre több háztartás alaptartozéka a számítógép, de a PS2, vagy az Xbox is egyre népszerűbb. Az internet segítségével könnyen játszhatnak egymással úgy is a fiatalok, hogy egymástól nagyon messzi országokban élnek. Másik nagy előnye, hogy évről-évre egyre szebb képi világgal rendelkeznek ezek a játékok.

A videojátékok veszélyeiről nem egy felmérést készítettek már világszerte. Ezekből jól kiderült, hogy a gyerekek többsége nemcsak egyedül játszik ezekkel, s ezeknek a többsége erőszakot tartalmaz. Azt is megállapították már sok felmérés segítségével, hogy a fiatal gyerekek többet játszanak, és sajnos a videojátékok agresszivitása összefügg a viselkedéssel, a tanulási nehézségekkel.

Rontják a társas kapcsolatokat

A Bowling Green Állami Egyetem kutatói nemcsak arra keresték a választ, hogy tényleg agresszívak lesznek-e a gyerekek, az sokkal inkább érdekelte őket, hogy miért is lesznek erőszakosabbak a fiatalok. Mennyit számít az, ha két gyerek egymás ellenfele egy adott játékban? Arra is kitért Eric F. Dubow kutató vezetésével arra keresték a választ, hogy milyen hatással vannak a játékok a két nemre, de figyelembe vették a korosztályokat is. Végső soron arra voltak kíváncsiak, hogy miként hatnak a számítógépes játékok a viselkedéseikre, és társas kapcsolataikra.

Ebben a felmérésben körülbelül ötszáz tanuló vett részt, mindannyian 7-11-ik osztályosak voltak. Náluk azt is figyelembe vették, hogy melyik gyermek játszik egyedül, vagy társaival, esetleg ismeretlen online partnerekkel. Azt állapították meg, hogy a fiatalok 60 százaléka minden héten legalább egyszer játszik valamilyen erőszakosnak nevezhető videojátékkal. Nekik 56 százalékuk egyedül, 50 százalékuk mások jelenlétében, míg 30 százalékuk interneten játszik másokkal.

Nem volt meglepő, hogy több fiú élvezi a videojátékok által nyújtott lehetőségeket, de azért a lányok is szép számmal játszanak. Ráadásul nemtől függetlenül, minél fiatalabb a gyermek, annál többet nyúl az effajta kikapcsolódáshoz. Ez érthető is, hiszen fiatal korban több szabadideje van, akkor még nem randizik, és bulizni sem jár el, így otthon ül.

A sok játékkal csökken a szociális érdeklődés

Vérengzés egy játék miatt
1999. április 20-án két amerikai fiatal ámokfutást rendezett egy iskolában. Az elkövetők nagy Doom- és Quake-rajongók voltak. Ezután a média, a pszichológusok, a szülők a számítógépes játékok ellen fordultak. Az iskolai vérengzés során 12 diákot és egy tanárt agyonlőttek, valamint 24 embert megsebesítettek.
Arra is rájöttek a kutatók, hogy minél gyakrabban játszik valaki, annál agresszívabb lesz, ráadásul ezzel egyenes arányosan csökken a szociális érdeklődése. Ebből azt a következtetést vonták le pszichológusok, hogy a gyerekek kevésbé képesek megtalálni a helyüket a közösségekben, és nem képesek barátságokat sem kialakítani. Megfigyelték a kutatók, hogy ezeknél a gyermekeknél alacsonyabb a tanulmányi átlag, ráadásul csak kis mértékben folytatnak iskolai tevékenységet. Legtöbbjük magát az iskolát sem szereti.

Ezeket minden esetben, mindkét nemnél megállapították. Nem számít, hogy az ember egyedül, társaival, vagy ismeretlenekkel játszik, ugyanúgy érdektelen marad az iskola, a tanulás, és az emberi kapcsolatok iránt. Sokkal fontosabb az, hogy mennyi időt fordítanak játékra a gyerekek.

Még mindig a szülők vállán nyugszik a felelősség, nekik kell megválasztaniuk, hogy mivel játszhatnak a gyerekeik, s az erre szánt időt is nekik kéne beosztani. Abban azért mindenki egyetérthet, hogy egy kis játéktól, legyen az akár erőszakos is, nem fog pszichopata válni a gyerekből.
Forrás: HírExtra/ideal.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását