2024. április 30. - Katalin, Kitti

Sok schilling lapul még az osztrák zsebekben

Az osztrákok mindmáig nem váltottak be 10,6 milliárdnyi schillinget, jóllehet 2002 óta az euró a hivatalos fizetési eszköz az alpesi országban. A különböző címletű bankjegyekben és pénzérmékben testet öltő összeg 770 millió eurónak (192,5 milliárd forintn
2008. június 11. szerda 15:41 - Hírextra

Az Osztrák Nemzeti Bank szóvivője a Die Presse szerdai számában elmondta, hogy mintegy 550 millió eurót érnek azok a bankjegyek és érmék, amelyek korlátlan ideig beválthatók a banknál, további 220 millió eurónyi régebbi schilling pedig törvényes fizetőeszközként legföljebb - különböző időpontokhoz kötötten - 2022-ig őrzi meg becserélhetőségét.

Csaknem hetvenmillió eurónyi (17,5 milliárd forintnyi) schilling azonban már örökre elveszett tulajdonosaik számára, mert elmulasztották betartani a határidőt. Az ezer-, az ötszáz- és a százschillinges bankjegyek bizonyos fajtái az utóbbi három évben váltak érvénytelenné, és legfeljebb már csak a gyűjtők érdeklődését kelthetik fel.

A híres osztrák író, színész és színigazgató, Ferdinand Raimund arcképével díszített ötvenschillingesek beválthatóságának határideje idén augusztus 31-én jár le. A bank becslése szerint mintegy hatmillió darab ilyen bankjegy van még forgalomban, euróban jegyzett ellenértékük 9,6 millióra tehető.

Jövő szeptemberben a húszschillingesek veszítik el érvényességüket.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását