2024. április 27. - Zita

Istenadta őssejtek

Az őssejtek gyógyító erejét még a vártnál is nehezebb lesz alkalmazni az orvosi gyakorlatban - állítja Mario Capecchi amerikai Nobel-díjas kutató. Korábbi feltételezések szerint egyetlen "mestersejtet" munkára lehet fogni, hogy "kijavítsa" az adott szerv
2008. június 10. kedd 09:53 - Hírextra
Korábbi feltételezések szerint egyetlen "mestersejtet" munkára lehet fogni, hogy "kijavítsa" az adott szervben keletkezett károsodást - olvasható a BBC News hírei között.

Mario Capecchi, az Utahi Egyetem professzora egérkísérletek során meglepő eredményekre jutott, amelyek szerint ugyanazon szervben különböző típusú őssejtek "munkálkodhatnak" közösen. Ez viszont azt jelenti, hogy a nem megfelelő őssejtre alapozott terápia kudarcot vallhat.

"Őssejt-terápia során figyelembe kell venni annak összetettségét" - hangsúlyozta a Nobel-díjas tudós.

A professzor, aki a Nature Genetics című szaklapban publikálta eredményeit, azt fejtegeti, hogy az őssejtek biológiája a vártnál bonyolultabb, ez viszont rossz hír azon betegek részére, akik az új gyógymódok gyors megjelenésére számítanak.

A szervezet egyéb sejtjeitől eltérően az őssejtek speciális tulajdonságokkal rendelkeznek. Nem csupán önmagukat képesek reprodukálni, hanem más sejtek széles spektrumát is elő tudják állítani, olyanokét, amelyek a szervezet különböző részein szükségesek. A leghatékonyabb változatuk a magzati őssejtek, amelyek a szervezet bármely szövetét képesek előállítani. A felnőtt szervezetben is találhatók azonban őssejtek, bár az embrionális változathoz képest lényegesen csökkentett képességekkel rendelkeznek.

A tudósok abban bíztak, hogy a felnőtt szervezet őssejtjeit is fel lehet használni a gyógyításra, kiiktatva az oly sok vitát kiváltó embrionális őssejteket.

Capecchi professzor kutatásai viszont azt vetítik előre, hogy a leghasznosabb őssejtek megtalálásától nem vezet okvetlenül egyenes út a gyakorlati alkalmazásig.

A tudós kidolgozott egy új módszert, amellyel az egerek bélrendszerében nyomon lehet követni a felnőtt őssejteket. Váratlanul kiderült, hogy a Mario Capecchi által vizsgált őssejtek a belek felső harmadában csoportosultak. Ez viszont azt jelenti, hogy a belek kétharmadában más, eddig még nem azonosított őssejtek működnek közre a szövetek megújításában.

Ily módon, ha csupán egyfajta őssejteket alkalmaznak a terápiában, ez korlátozott gyógyhatást eredményezhet a szerv egészében.

"A közfelfogás szerint uniformizált őssejtek vannak a szervekben. Most viszont kiderült, hogy többféle őssejt-populáció van minden szervben, s ha a terápiában fel akarjuk őket használni, figyelembe kell venni a rendszer összetettségét" - hangsúlyozta Mario Capecchi.

Robin Lowell-Badge, a brit Orvosi Kutatási Tanács őssejt-szakértője szerint a Nobel-díjas professzor eredményei összecsengenek más kutatásokkal, amelyek többféle őssejt létezésére engednek következtetni.

"A kutatások szerint egyazon szervben kétféle őssejt-populáció van" - mondta Robin Lowell-Badge, hozzátéve, hogy más szervekben, egyebek között a központi idegrendszerben is hasonló lehet a helyzet.

"Nagyon fontos, hogy kiderítsük, melyek a leghasznosabb sejtek ezekben a szervekben, ha a gyógyításban alkalmazni akarjuk őket" - hangsúlyozta a brit kutató.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását