2024. április 18. - Andrea, Ilma

Galápagoson új Darwin-pinty van

Rosemary és Peter Grant, egy evolúcióbiológus-házaspár élete feladatának tekinti a Galápagoson élő Darwin-pintyek kutatását. A napokban Kiotó-díjjal kitüntetett kutatók most egy új faj kialakulását jelentették be.
2009. november 20. péntek 07:35 - HírExtra
A két biológus 1981-ben az egyik kis vulkanikus szigeten, Daphne Majoron egy bevándorolt, észrevehetően nagyobb testű, masszívabb csőrű, szokatlan énekű közepes földipintyre (Geospiza fortis) lett figyelmes, amely rendelkezik a földi kaktuszpinty (Geospiza scandens) néhány jegyével. Hét generáción, több mint 28 éven át követték a jövevény utódainak sorsát - írják az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS, www.pnas.org).

A negyedik generáció tagjai egy súlyos aszály miatt kettő kivételével mind kihaltak. Innen fogva ez a vonal, amely örökítette a szokatlan éneket és küllemet, genetikailag elszigetelődött, mivel az utódok csak egymás között voltak hajlandók párosodni, az "őslakos" közepes földipintyekkel nem. Úgy tűnik, ebben az elkülönülésben szerepet játszott a szokatlan ének, amellyel eredetileg a jövevény utánozni akarta az itteni éneket.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását