2024. március 2. - Lujza

Kielégítő, ha az agy fele alszik

A madarak, ha szundítanak egyet, általában csak az egyik szemüket csukják be - a másikkal környezetüket kémlelik. És mégis kipihenten ébrednek - tudósítanak a Pittsburghi Egyetem biológusai Thomas Fuchsszal az élükön a Biology Letters című szaklap online
2008. november 14. péntek 07:37 - Hírextra
A gyakran csupán néhány másodpercig tartó egyoldali alvás a nyugvó agyféltekének ugyanis éppoly pihentető, mint az éjszakai mélyalvás.

A délre vonuló madarak gyakran teljesen lemondanak az éjszakai alvásról, és inkább repülnek helyette. Idővel ezért igen nagy alváshiányra tesznek szert. Az, hogy ezt hogyan ellensúlyozzák, máig rejtély a kutatók számára - mondta Fuchs. Csapatával új megközelítésben vizsgálták ezt a jelenséget, és apró elektródákat ültettek be hét flótázó fülemülerigóba (Catharus ustulatus), hogy mérhessék agyhullámaikat.

Ha a madarak egyoldalú álomba szenderültek, agyi aktivitásuk nagyon hasonlított arra, amely mélyen alvó emlősök esetében mérhető. Ez azonban csak a nyugvó agyféltekére vonatkozott - a másik oldal ugyanolyan aktivitást mutatott, mint az éber madaraké.

"Az adatok elárulják, hogy mégha csak rövid időre is csukódik le a szem, ténylegesen alszanak a madarak" -magyarázta Fuchs. Így az állatok a rövid, de intenzív nappali pihenés pillanataiban kompenzálhatják a hiányzó éjszakai alvást.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását