2024. április 26. - Ervin

Kóka János a "bársonyos visszavonulás" veszélyeiről beszélt

Varga Mihály (Fidesz) szerint adócsökkentés helyett brutális adóemelés történt; Herényi Károly (MDF) a reformokat hiányolta, Hargitai János (KDNP) a magas inflációról és a munkanélküliségről beszélt Veres János napirend előtti felszólalására reagálva hétf
2008. június 9. hétfő 15:57 - Hírextra
Varga Mihály (Fidesz) szerint Veres Jánosnak visszafogottabban kellett volna beszélnie az államháztartás helyzetéről, "hiszen kétségtelen tény, hogy egy brutális adóemelés következtében az államháztartási hiány mértéke csökkent, de magyar gazdaság messze van még attól, hogy arról beszéljünk, hogy túl vagyunk a nehezén".

Az Orbán-kormány pénzügyminisztere közölte, hogy a 27 ország közül a 26. helyen állunk a növekedési adatok alapján. Hozzátette: véleménye szerint a pénzügyminiszter megint nem őszinte, hiszen korábban ötéves adócsökkentési programot ígért a választóknak, de 2006-ban egy brutális adóemelést élt meg az ország. Megjegyezte, hogy 2007 végén a szlovák gazdaság 18-szor magasabb ütemben növekedett, mint a magyar.

Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője arról beszélt, hogy a konvergenciaprogram elfogadásával és a hiánycsökkentéssel kapcsolatban megvalósított lépések valóban eredményesnek tekinthetőek, de az MDF már a program tárgyalásakor jelezte, hogy ez önmagában kevés.
A képviselő óriási hiányosságnak tartja, hogy a kormány az elmúlt két évben a reformok ügyében gyakorlatilag semmit sem tett. Azt javasolta, hogy a hátralévő kormányzati időt a versenyhátrány lefaragására fordítsák.

Hargitai János (KDNP) azt mondta, hogy a pénzügyminiszter csak a neki tetsző makrogazdasági számokról beszélt. A kereszténydemokrata politikus elismerte, hogy az államháztartási hiány még az elvártnál is jobban csökken, de kifogásolta, hogy a pénzügyminiszter nem beszél arról, hogy ez milyen áron valósult meg. Példaként említette a tragikusan alacsony szintű gazdasági növekedést.
Megjegyezte: Veres János arról sem beszélt, hogy az infláció a vártnál nagyobb, és a munkanélküliség sem csökken.

Szabó Lajos (MSZP) arról beszélt, hogy súlyosnak tartja, ha egy politikai párt a hatalomra kerülés érdekében mindent megtesz, hogy válsághangulatot teremtsen.

A szocialista politkus szerint az ország súlyos árat fizetett azért, mert a korábban hatalmon lévő politikai erők halogatták a szükséges reformokat. Hozzátette, hogy sokan közülük Szlovákiával példálóznak, de arról nem beszélnek, hogy amikor kormányon voltak, miért nem láttak hozzá azokhoz a reformokhoz, amelyeketa a Meciar utáni Szlovákiában elkezdtek.
Véleménye szerint a kormány eddigi erőfeszítései nem voltak hiábavalóak, Magyarország modernizációja felgyorsult, jó pályára állt a gazdaság, ezen kell továbbmenni.

Kóka János, az SZDSZ frakcióvezetője azt emelte ki, hogy amikor a pénzügyminiszter elemezte a konvergenciaprogram deficitcsökkentő, egyensúlyjavító lépéseit, akkor tett egy megjegyzést: "az történt, amit terveztünk."

A szabad demokraták frakcióvezetője szerint ez igaz az állami beruházások csökkentésére és a fogyasztás visszaesésére, de arra nem számítottak, hogy a magánszféra beruházásai ilyen mértékben esnek vissza. Ez a jövőben az exportteljesítményre is kihathat.
A strukturális reformokról azt mondta, hogy vigyázni kell, nehogy igazuk legyen azoknak, akik bársonyos visszavonulásról beszélnek.

Kóka János szerint abban a pénzügyminiszternek igaza van, hogy az adósságátütemezés felvetése gazdaságpolitikai felelőtlenség, de felhívta rá a figyelmet, hogy túl sokat foglalkozik a politika a jegybankkal.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását