2024. április 25. - Márk

Változások a természettudományi tárgyak oktatásában

Az oktatási tárca tervei szerint 2012-től az általános iskolák felső tagozatain választhatnának, hogy a jelenlegi keretekben vagy összevontan oktatják a természettudományos tárgyakat: a biológiát, a fizikát és a kémiát - mondta Arató Gergely, államtitkár
2008. április 8. kedd 09:50 - Hírextra
Most az integrált természettudományos oktatás feltételeinek kidolgozása folyik, a vonatkozó kerettantervet még ez évben kiadja az oktatási tárca. Biztosítani kell a megfelelő taneszközöket, tananyagokat kell kifejleszteni, s az integrált oktatás a tanárképzésre is hatással van - sorolta az államtitkár.

Hozzátette: szeretnék azt is, ha az integrált természettudományos tárgy érettségi vizsgatárgy lenne.
A Magyar Tudományos Akadémiának és az Országgyűlés oktatási bizottságának is az a véleménye, hogy kötelező természettudományos érettségi tantárgyra lenne szükség. Azok, akik nem ilyen irányban tanulnak tovább, integrált természettudományos érettségit tehetnének.
Az államtitkár szerint a jogi feltételek adottak, de a kötelező bevezetéshez legalább négyéves felkészülési idő szükséges a döntés meghozatalától. A döntést is csak akkor szabad meghozni, ha a feltételek adottak - jegyezte meg.

Arató Gergely közlése szerint folyik a társadalmi egyeztetés, a legutóbbi megbeszélésen kiderült, hogy a szakmai szervezetek látnak lehetőséget "az erősebb összhangra, jobb együttműködésre a természettudományos tárgyak között, ugyanakkor ez nem feltétlenül jelentene minden esetben integrált oktatást."

Mint mondta, a félév végére szeretnének olyan cselekvési tervet letenni az asztalra, amely konkrét intézkedéseket, javaslatokat tartalmaz. Az államtitkár most úgy látja, törvénymódosításra valószínűleg nem lesz szükség.

Pálinkás Józsefnek, az oktatási bizottság fideszes tagjának közelmúltban előterjesztett javaslatát az Országgyűlés oktatási és tudományos bizottsága konszenzussal fogadta el. Eszerint megvizsgálják egy természettudományos tárgy kötelező érettségi tárggyá tételét, illetve az integrált oktatás lehetőségét az iskolákban. Pálinkás József akkor reményét fejezte ki, hogy kezdeményezése három-négy éven belül megvalósulhat. Hiller István miniszter a kezdeményezés támogatásáról biztosította, mint mondta, az teljességgel összhangban van a tárca szándékaival. Hangsúlyozta: az Új Tudás, Új Iskola program egyik pillérének részeként hatékonyabbá szeretnék tenni a természettudományok oktatását, s korszerűbb szemléletű, a diákok számára használható tananyagokat, új módszereket, eszközöket szeretnének a természettudományokat oktató tanárok kezébe adni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását