2024. május 6. - Ivett, Frida

Kommunizmus és létező szocializmus a művészetben

Az idei nyáron egymás után nyílnak majd meg a debreceni Modemben a kommunizmust és a "létező szocializmust" képzőművészeti kontextusban bemutató kiállítások; az első tárlat, a szocreál anyaga már megérkezett Debrecenbe - közölte Gulyás Gábor, a Modem igaz
2008. június 9. hétfő 15:52 - Hírextra
A Modem képraktárában, nagyméretű Rákosi-képek, Lenin- és Sztálin-szobrok között tartott sajtótájékoztatón Gulyás Gábor - stílszerűen az egykori Szovjetuniót és hírhedt titkosszolgálatát, a KGB-t idéző pólóban - hangsúlyozta: fél évszázad távlatából érdemes megnézni, hogy milyen műalkotások születtek abban a korban.

A július 10-én megnyíló tárlaton több mint száz festményt és szobrot mutatnak be, amelyek az elmúlt évtizedekben többnyire pincékben porosodtak. Érdekességként említette meg Gulyás Gábor, hogy volt olyan kép, amely még néhány nappal ezelőtt is a Miniszterelnöki Hivatal egyik irodájában lógott, onnan kapták meg, míg egy Lenin-kép egy közismert személyiség hálószobáját díszítette.

A Modem kiállítása az 1950-1956 közötti időszak hivatalos festészetének történetét dolgozza fel olyan híres zsánerképek segítségével, mint például Benedek Jenő Mit láttam a Szovjetunióban? vagy Bán Béla Kónyi elvtárs, a Ganz Villamossági Művek sztahanovistája című munkája.
A több mint száz, zömében nagyméretű festményt néhány korabeli szobor egészíti ki, köztük Mikus Sándor Sztálin-szobrának életnagyságnál nagyobb alumíniumváltozata.

A kiállításon szerepel többek között Bán Béla, Bencze László, Benedek Jenő, Bernáth Aurél, Csáki-Maronyák József, Domanovszky Endre, Ék Sándor, Félegyházi László, Felekiné Gáspár Annie, Glatz Oszkár, Konecsni György, Mácsai István, Mikus Sándor, Pátzay Pál, Pór Bertalan, Somogyi József, Szentgyörgyi Kornél és Szőnyi István munkája.

Gulyás Gábor elmondta azt is, hogy július 24-én nyitják meg a Hétköznapi kommunizmus című tárlatot, amelyen a Magyar Távirati Iroda Fotóarchívumában őrzött, már digitalizált, de eddig még ki nem állított képeket és plakátokat mutatnak be.

Augusztus 7-től várják a közönséget a Beszédes képek című kiállításra, amelyen az 1950-es évek karikatúráiból és képregényeiből összeállított válogatást tekinthetik meg az érdeklődők.

A kiállítás-sorozat utolsó darabja augusztus 14-én nyílik a Modemben Lenin visszamegy a sírba? címmel. Utóbbiról Gulyás Gábor elmondta: az orosz SzocArt műveiből rendezendő kiállításon immár nem a démonizált szocializmus, hanem az iróniával, a humorral bemutatott szocializmus elevenedik majd meg.

Hozzátette: első alkalommal a múlt évben Párizsban rendeztek SzocArt kiállítást, Magyarországon ez lesz az első ilyen bemutató.
Gulyás Gábor végezetül elmondta, hogy október 26-ig mind a négy kiállítás egyszerre lesz látható a debreceni Modemben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását