2024. április 28. - Valéria

Elkészült a makákók géntérképe

Bizonyos módon a makákó majmok nagyon hasonlítanak az emberekre, elélnek a városokban, mindent megesznek a mogyorótól a jégkrémig, és jobban szeretnek közösségben élni.
2007. április 14. szombat 10:40 - Hírextra
Egy friss tanulmány segíthet a kutatóknak kideríteni az ezen hasonlóságok és a különbségek mögött húzódó genetikai okokat - írja a híradó.hu. A Science magazinban megjelent tanulmányban a kutatók rhesus makákók DNS-szekvenciáját mutatják be. Ezen majomfaj egész Ázsiában megtalálható. Az óvilág makákókhoz hasonló majmairól úgy hiszik, ezen állatok azon főemlős ágról szakadtak le, mely 25 millió évvel ezelőtt az emberek kifejlődéséhez vezetett. Ám az új DNS-szekvencia mélyreható vizsgálata azonban felfedte, hogy az ember és a makákó DNS-e 93 százalékban egyezik.

A makákógenom szekvenciájának ismerete fontos a kutatók számára, mivel a fogságban szaporított majmokon gyakran próbálják ki a fejlesztés alatt álló gyógyszereket és terápiákat. Ha megértik, az állatok mennyivel különböznek tőlünk, az nagy segítséget jelenthet annak előre vetítésében, mennyibe különbözhet majd a gyógyszer hatása az embernél, mint az állatnál. Emellett a makákó szekvencia segíthet a kutatóknak többet megtudni arról, mi tesz minket emberré.

Kutatók 2005-ben már szekvenálták a csimpánz genomját, melyről kiderült, hogy az 95 százalékban megegyezik az emberével. A makákó genom a harmadik referenciapont ezen két genom összehasonlításában. Így például, ha a kutatók DNS-különbséget találnak az emberek és a csimpánzok között, akkor leellenőrizhetik a makákó szekvenciát, hogy rájöjjenek, a csimpánzok vagy az emberek hordozzák a DNS idősebb verzióját.

Az ilyetén összehasonlításokkal a kutatók azt remélik, képesek lesznek megtalálni azon régiókat a genomban, melyek hozzájárultak az emberek evolúciójához. A rhesus makákó a második nem emberi főemlős a csimpánz után, melynek szekvenálták genomját és az első az óvilág majmai közül. A makákó genom máris betekintést engedett néhány evolúciós kérdésbe. Az egyik géncsoport, mely a makákóknál az emberéhez képest masszívan kiterjedt, nagyon fontos a cukor emésztése szempontjából. Talán genetikai adaptáció, mely lehetővé tette, hogy a makákók elkezdjenek főleg gyümölcsökkel táplálkozni - spekulálnak a kutatók.

A kutatók elemzése rámutat, hogy azon géntípusok nagy része, melyek különböznek a makákók és az emberek között, megtalálhatóak immunrendszerünkben. A főemlős összehasonlító vizsgálathoz hozzáadva a makákó génállományát a kutatók közel 200 olyan gént azonosítottak, melyek valószínűleg kulcsfontosságúak lehetnek a főemlős fajok közötti különbözőségek megállapításában. Ezek között megtalálhatóak többek között a szőr kialakulásában, az immunválaszban, a membrán proteinekben és a spermium-petesejt képződésében szerepet játszó gének. A kutatók szerint az, hogy kezükben van a makákó genom azt jelenti, hogy bölcsebben alkalmazhatják a majmokat a kísérletek során.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását