2024. április 26. - Ervin

Az Ermitázs cáfol

Moldova elnöke bejelentette, hogy megtaláltak és visszaadnak az Ermitázsnak két ellopott képet, de az Ermitázs cáfolja, hogy lopás történt volna, sőt állítja, hogy a két alkotás festőitől soha nem is volt képe.
2008. június 7. szombat 12:20 - Hírextra

Az érdekes bejelentést Vlagyimir Voronyin moldovai államfő tette Dmitrij Medvegyev elnöknek a Független Államok Közösségének csúcstalálkozóján azzal, hogy a feltehetően az Ermitázsból származó képeket megtalálták, és amikor a bűnözők el akarták adni, elkobozták, s az ügy lezárása után visszaadják a jogos tulajdonosnak.

Az Ermitázs szóvivője azonban közölte: nem történt semmiféle lopás, a 2007-ben elvégzett leltározáskor nem hiányzott kép, egyetlen egyet kivéve, amelynek hiányát 2001-ben állapították meg, de azóta azt is megtalálták és visszaadták a múzeumnak. A Voronyin elnök említette 2006. évben történt ugyan lopás, de az eltulajdonított tárgyak között kép nem volt, továbbá a megtalált két műtárgy szerzőinek képe soha nem volt az Ermitázs gyűjteményében - mondta a világhírű múzeum munkatársa.

A két szerző közül Vaszilij Polenov jó nevű festő volt a XIX. század végén, aki főleg tájképeiről ismert, míg Borisz Joganszon a szovjet korszak szocialista-realista stílusban festő alkotója volt - e stílus képviselőinek műveit nem gyűjti az Ermitázs.

Két éve, 2006-ban fény derült egy több éven át húzódó, nagyarányú lopássorozatra, amelynek során mintegy ötmillió dollár értékű ékszereket, ikonokat, ezüstöket és zománcozott tárgyakat vittek el a múzeumból: a tettesek - az egyik kurátor és férje - ellen tavaly emeltek vádat. Az ügy reflektorfénybe állította az orosz múzeumok biztonsági hiányosságait és elavult leltározási módszereit, és Vlagyimir Putyin akkori elnök az ország összes múzeumában átfogó leltárt rendelt el.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását