2024. március 29. - Auguszta

Arany Toll-díj Horvátországban

Két magyar újságíró is átvehette Abbáziában (Opatija) a Horvátországot külföldön hitelesen bemutató sajtóanyagaiért a Horvát Idegenforgalmi Közösség és a Horvát Újságíró Szövetség által közösen odaítélt, idei Arany Toll-díjat - tájékoztatta szombaton az M
2008. június 7. szombat 14:34 - Hírextra

Marin Skenderovic elmondta: Féderer Ágnes a Népszabadság és Szűcs László az RTL Klub munkatársa kapott idén kitüntetést. Magyarországról eddig Losonczi Kata, a HÍR TV munkatársa, Pálffy István, a Magyar Televízió Híradójának műsorvezetője, valamint Szabó Viola, a Világjáró Magazin szerkesztője kapta meg a külföldieknek szánt díjat. Idén az Egyesült Államoktól számos európai államon át egészen Japánig több mint 20 országból 35 újságírót neveztek a negyedik alkalommal kiosztott díjra.

A díjazandókról minden esztendőben a Horvát Idegenforgalmi Közösség külképviseleteinek felterjesztése után dönt a két szervezet tagjaiból álló bizottság. A nevezéseket az írott, illetve az elektronikus sajtó kategóriájában nyújtják be.

Marin Skenderovic felidézte, hogy az elismerés jelképe nem véletlenül lett az újságírást is szimbolizáló töltőtoll, amely a 20. század elején Horvátországból indult hódító útjára. Eduard Slavoljub Penkala zágrábi mérnök 102 évvel ezelőtt a budapesti szabadalmi hivatalban jegyeztette be találmányát, a mechanikus ceruzát, amelynek lényege az volt, hogy nem kellett hegyezni.
Társaival 1906-ban hozott létre egy céget, amely az új terméket gyártotta, s később további találmányokkal, például a szintén Penkala által kifejlesztett töltőtollal bővítették a kínálatot. A szlovákiai Liptószentmiklóson született feltaláló alkotta meg azt a speciális, sűrített tintával működő töltőtollat is, amely a későbbi golyóstoll elődjének tekinthető.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását