2024. április 29. - Péter

Német szerzőpáros nyerte a Collegium Hungaricum pályázatát

Német szerzőpáros nyerte a berlini magyar kulturális intézet, a Collegium Hungaricum (CHB) által a hírhedt kristályéjszaka évfordulójára kiírt hanginstallációs pályázatot.
2008. július 17. csütörtök 18:45 - Hírextra
Az MTI csütörtöki értesülése szerint csaknem ötven munka érkezett az 1938. november 9-i, kristályéjszaka néven ismert, a nácik által szervezett, illetve végrehajtott antiszemita pogrom emlékére kiírt pályázatra, s a zsűri a Hegenbart/Straebel szerzőpáros által beküldöttet találta a legjobbnak. Az öttagú zsűri német és magyar szakemberekből állt.

Az értékelés szerint Boris D. Hegenbart és Volker Straebel nyertes pályázatában a holokauszt során a németek által okozott pusztítás képben és hangban egyaránt meggyőző és erőteljes formát ölt. Az 1938-as események hatásait az alkotók sokoldalúan és szemléletesen ábrázolják.

A berlini magyar kulturális intézet felhívására olyan hanginstalláció-tervek benyújtásával lehetett pályázni, amelyek egyrészt a kristályéjszaka történelmi eseményére reflektálnak, másrészt figyelembe veszik a Collegium Hungaricum - Berlin történelmi központjában lévő - új épületének sajátosságait.

Az alkotás kivitelezésére 5000 euró áll rendelkezésre, s ezen felül a nyertes mű alkotóját 1000 eurós pályadíj is megilleti.
A győztes pályázaton kívül a zsűri további két - ugyancsak német - tervezetet tartott külön említésre méltónak. Tilman Küntzel munkája a kristályéjszakában látta összesűrűsödni az elnyomásnak és az erőszaknak azt a pusztító erejét, amely a mai ember legmindennapibb helyzeteiben is fellelhető. Georg Nussbaumer pedig egy üvegszilánkokból álló látszólagos kristálycsillár vetített képében és hanghatásaiban örökítette meg a kristályéjszakát.

A beérkezett munkák között hét magyar is volt, de érkezett pályázat az Egyesült Államokból, Kanadából, Franciaországból, Nagy-Britanniából, Olaszországból és Ausztriából is - értesült az MTI.

Az installáció bemutatására november 9-én, a pogrom éjszakájának évfordulóján kerül sor a berlini magyar kulturális intézetben, s az december 9-ig lesz látható, illetve hallható. A kiállításhoz kapcsolódóan a CHB egy tematikusan illeszkedő szimpózium megrendezését is tervezi.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását