2024. május 17. - Paszkál

Rendőri kíséret

A magyar rendőrség becslése szerint tízezrek fognak átutazni az országon az osztrák-svájci labdarúgó Európa-bajnokság miatt; a rendőrség kísérni fogja a konvojban utazó szurkolókat - mondta el az Országos Rendőr-főkapitányság Közrendvédelmi Főosztályának
2008. június 6. péntek 15:30 - Hírextra
Bubán László alezredes elmondta: ha konkrét információ kap a rendőrség a szomszédos országok rendőrségeitől, a Romániában működő nemzeti futballinformációs ponttól vagy a határátkelőhelyektől, hogy Romániából vagy Horvátországból jelentősebb szurkolói csoportok konvojban utaznának az országon keresztül, akkor a magyar rendőrség kísérni fogja őket.

A rendőrség pénteken vagy szombaton kapja meg Ausztriától a jegyeladási, illetve szállásfoglalási statisztikát, és ezek alapján tudja megbecsülni, hogy mennyi szurkoló halad át az országon az Eb miatt.

A becslések szerint egyébként tízezrek fognak átutazni Magyarországon személygépkocsival, busszal, vonattal. A Magyarországon keresztülhaladó nemzetközi személyszállító vonatok közül naponta húsz vonatpárt kísérnek a magyar rendőrök - tette hozzá.

A konvojokat a megyei rendőr-főkapitányságok rendőrei a megfelelő létszámban kísérik majd, de a Készenléti Rendőrség is felkészült, hogy szükség esetén közreműködjön a végrehajtásban.

A rendőrség korábban felhívta a figyelmet arra, hogy Ausztria fokozottabban ellenőrzi az osztrák-magyar határt a labdarúgó Európa-bajnokság miatt. A nagyobb határátkelőhelyeken torlódás is előfordulhat, ezért a kisebb forgalmú átkelőhelyek igénybevételét javasolja a rendőrség.

A határátlépésnél kifelé csak az osztrák rendőrök fogják ellenőrizni az utazókat, visszafelé azonban szabadon átjárható lesz a határ. A magyar rendőrök nem ellenőrzik egyik irányban sem a forgalmat, de jelen lesznek az államhatáron, hogy segítsenek a gyors átlépésben. Az ellenőrzés egyhónapos időszakában az átkelőhelyek közötti úgynevezett "zöldhatáron" a határátlépés nem lehetséges, aki ezt mégis megteszi, az bírságra számíthat.

Az ellenőrzés célja, hogy semmi ne veszélyeztesse az Ausztria és Svájc által közösen rendezendő labdarúgó Európa-bajnokságot, kiszűrjék mindazokat, akik nem kívánatosak az eseményen.

A magyar-osztrák határon tavaly december 21-én szűnt meg a határellenőrzés, miután Magyarország teljes jogú tagja lett a schengeni egyezménynek. Ausztria hétfőn állította vissza egy hónapra határain az ellenőrzést a hét végén kezdődő labdarúgó Európa-bajnokság miatt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását