2024. május 3. - Tímea, Irma

Egyeztetés a bolognai folyamatról

Osztrák-magyar egyeztetés a bolognai folyamat 2010-es ünnepi eseményéről, miniszterek találkozójáról. Egyben javítják a felsőoktatás minőségét, növelik a hallgatói és oktatói mobilitást. A bolognai reformok fő célja Európa versenyképességének javítása.
2008. június 6. péntek 15:32 - Hírextra
Közelmúltban Magyarország Ausztriával közösen elnyerte a 46 országot átfogó, az egységes Európai Felsőoktatási Térség megteremtését célzó, a bolognai folyamatot megkoronázó 2010-es ünnepi esemény, az európai miniszteri találkozó megrendezésének jogát. A részletekről egyeztetett kedden Manherz Károly felsőoktatási szakállamtitkár, aki Johannes Hahn osztrák tudományügyi miniszter meghívására utazott az osztrák fővárosba.

A Manherz Károly felsőoktatási szakállamtitkár vezette magyar delegáció és az osztrák kollégák egyetértettek abban: mindkét helyszínnek egyenlő jelentőséget kell kapnia e nagyszabású, kétnapos ünnepi eseményen. Ennek megfelelően állították össze a programot is.

A miniszteri találkozó 2010. március 11-én Budapesten kezdődik. A tagországok szakminiszterei a Parlament felsőházi üléstermében beszélnek majd az elmúlt 11 év eredményeiről és a jövőbeli együttműködésről. A konferencia meghatározza a következő évtized fejlődési irányát a bolognai folyamatban. Ugyanakkor a hazai felsőoktatás szellemi és tudományos eredményei is a nemzetközi figyelem középpontjába kerülnek.

1999-ben 29 európai állam felsőoktatásért felelős miniszterei Bologna városában megegyeztek: 2010-re megteremtik az Európai Felsőoktatási Térség előfeltételeit. Ez – többek között – a képzési rendszer reformját, azaz a többciklusú képzés bevezetését jelentette. Emellett megállapodtak abban is, hogy olyan eszközöket alkalmazzanak, olyan intézkedéseket vezessenek be, amelyek átláthatóvá és összehasonlíthatóvá teszik a tanulmányokat és az okleveleket – megkönnyítve ezzel a felsőoktatási teljesítmények és fokozatok kölcsönös elismerését.

Kiadó: Oktatási és Kulturális Minisztérium
Forrás: OS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását