2024. április 25. - Márk

A mama és a foci

Az idei Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon szombaton mutatja be Esterházy Péter Semmi művészet című új kötetét; a Kossuth-díjas író részleteket olvas fel könyvéből, amelyet születésnapjára, április 14-re jelentetett meg a Magvető Kiadó.
2008. április 25. péntek 11:28 - Hírextra

Esterházy Péter elmondta az MTI-nek: nincs semmi különös oka, hogy kedden a Debreceni Egyetemen volt az első felolvasás, egyszerűen meghívták. A kötet valódi premierje a könyvfesztiválon lesz szombaton, a Millenárison.

Az író a könyv címét nem akarta értelmezni - ahogy mondta -, az a jó, ha az értelmeződik magától, mert többfelé lehet értelmezni. A könyvben van egy hely, amikor az anya indignálódva mondja, hogy ezek a futballkönyvek milyen rémesek, teli vannak művészettel, és "ebből fiam, te maradj ki, semmi művészet". Ami ebben az összefüggésben azt jelenti, nem kell beletenni művészetet, mert az magától jön vagy nem jön.

A Semmi művészet című könyvéből az derül ki, hogy Esterházy Péter szerette és gyengéden bánt a mamával, és a közelében élő többi asszonnyal. Arra a kérdésre, hogy szereti-e az "anyányi nőket", azt felelte nevetve, hogy "anya van 20 éves meg 80 is, igen szeretem őket". Most, hogy már az igazi anya elment, "ünnepi mamái" vannak, a barátai mamái. "Lecsapok rájuk, mint egy vércse, s úgy tekintem őket, mintha saját mamáim volnának" - tette hozzá.

Édesanyjával egyszerű, klasszikus jó viszonyban volt, az elsőszülött előjogaival. Különben ő unalmas, problémátlan, szófogadó, jó tanuló gyerek volt - mondta magáról az író.

Arra a felvetésre, hogy mintha változott volna, nyitottabb lenne, félórákat beszélget a televíziókban, Esterházy Péter úgy reagált: a nyilvánossághoz való viszonya nem változott. "Mindig is így volt, amikor új könyvem jelenik meg, az ezzel kapcsolatos házi feladatokat fegyelmezetten elvégzem, az igaz, hogy a feladat egyre inkább televíziósodik, és most többször szerepelek a tévében, mint a Fancsikó és Pinta című novelláskötetem 1976-os megjelenésekor, mert akkor nem is engedtek oda. Ha lefut a bemutató és a könyvhét, visszamegyek a szobámba" - tette hozzá.

Esterházy Péter elmondta, hogy ami a könyv olvashatóságát illeti, mindig is azt gondolta, hogy könnyű, szórakoztató szövegeket vetett papírra, s amikor ennek az ellenkezőjéről tudósították, meg volt győződve róla, hogy ez nem igaz. Egy szöveg bonyolultsági fokát pontosan meg tudja ítélni, de mindig voltak különbségek, barátságosan vagy kevésbé barátságosan olvasható szövegek, ez attól függ, hogy miként változik a viszonya a történet elmondásának problémáihoz.

Sorozatlehetőséget minden témában lát, így a Semmi művészet című könyvében is, mert elgondol egy teret, amit be kell játszania, be- vagy körbesétálnia, s ez 4-5-6 évnyi munkát jelent.

Sok humoros jelenet is van a szövegben, ilyen például a nagymama ágyjelenete, vagy a mama, aki lesodorja lábáról a selyemharisnyát, hogy keményebb legyen a rongylabda, amit rugdosnak a grundon a leendő aranycsapat tagjai, köztük Puskás, akit a mama csak Ferencnek szólított. Arra a felvetésre, hogy "jó fej" mamája volt, az író nevetve azt válaszolta, hogy "addig írom, amíg jó fej nem lesz."

Esterházy Péter beszélt arról is, hogy most éppen Robert Walser (1878-1956) németül alkotó svájci író könyvét, a Tanner testvéreket olvassa. A Scolar Kiadó sorozatában megjelent mű egy családtörténetet mesél el, s ő mutatja be a könyvet a fesztiválon.

Végel László vajdasági magyar íróbarátja ajánlására elővette és olvassa Mikszáth Kálmán Két választás Magyarországon című regényét, ráadásul születésnapjára kapott egy tajtékpipás Mikszáth-portrét Ilia Mihály irodalomtörténésztől - jegyezte meg Esterházy Péter.

Az író a könyvfesztiválon szombaton és vasárnap is dedikálja könyvét, amely művészi kivitelben, könyvjelzővel is ellátva jelent meg.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását