2024. május 2. - Zsigmond

Tarr Béla életműve Athénban

Tarr Béla filmrendező életművét bemutató retrospektív sorozat kezdődik október végén Athénban, A londoni férfi görög mozipremierjéhez kapcsolódva - tájékoztatta a Magyar Filmunió szerdán az MTI-t.
2007. október 17. szerda 15:55 - Hírextra

A vetítéssorozatban a magyar filmrendező tizenkét alkotását mutatják be - közölte Papp Csaba Zoltán, a filmunió munkatársa.

Az írásos összegzés szerint A londoni férfi görögországi mozipremierje jövő csütörtökön lesz, az athéni premieren Tarr Béla is részt vesz.

A közlemény szerint Tarr Béla legújabb filmjét nemcsak a csütörtökön kezdődő hawaii nemzetközi filmfesztiválon vetítik, hanem Brazília legnagyobb filmfesztiválja, a pénteken kezdődő 31. Sao Pauló-i mustra is műsorára tűzte. Georges Simenon regényének fekete-fehér filmátirata november elején Washingtonban is látható lesz.

A törökországi Antalyában megrendezett nagyszabású Eurasia filmfesztiválra is meghívták A londoni férfit, ezt követően pedig a jövő csütörtökön kezdődő bangkoki filmfesztivál mutatja be Tarr Béla alkotását.

A rendező alkotása zárja november 10-én Spanyolország egyik legfontosabb kulturális eseményét, a sevillai filmfesztivált, a bemutatón Tarr Béla is részt vesz.

A londoni férfi főszereplőjét, a kikötői pályaudvaron dolgozó elmagányosodott váltóőrt Miroslav Krobot cseh színész-rendező, feleségét pedig a brit Tilda Swinton alakítja. Lányukat Bók Erika játssza, akit a közönség a Sátántangó (1994) című filmben kislányként ismerhetett meg.

A 60. Cannes-i fesztiválon versenyzett film többi szerepében Derzsi János, Szirtes Ági, Lázár Kati, Lénárt István, Almási Albert Éva látható. A film operatőre Tarr Béla berlini tanítványa, a magyar származású Fred Kelemen, míg a zenét Víg Mihály, a rendező korábbi filmjeinek komponistája szerezte.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását