2024. április 27. - Zita

Gobbi Hilda-filmek szombattól

Gobbi Hilda születésének 95., halálának 20. évfordulója alkalmából szombattól a színésznő legkedveltebb televíziós szerepeiből mutat be válogatást hétvégénként a Magyar Televízió 2-es csatornája - tudatta a közszolgálati médium az MTI-vel.
2008. június 6. péntek 09:06 - Hírextra
Szombaton pályatársai, Máthé Erzsi, Berek Kati, Újlaki Dénes és Hollósi Frigyes színészek, valamint Gajdó Tamás színháztörténész emlékezik Gobbi Hildára. Sugár Ágnes másfél órás Kincsestár című riportfilmjében, június 14-én pedig Csokonai Vitéz Mihály művének tévéváltozata, a Dorottya címszerepében tekinthetik meg alakítását az érdeklődők.

A következő hétvégén egy Örkény István elbeszélésből írt 1968-as tévéfilm, A Hanákné-ügy idős takarítónőjeként, majd a Százéves asszony című tévéjáték Gizi nénijeként jelenik meg a képernyőn Gobbi Hilda többek közt Gábor Miklóssal, Psota Irénnel és Feleki Kamillal.

Az utolsó júniusi hétvégén vetítik a Bolondnagysága című alkotást, a Galgóczi Erzsébet regénye alapján készült tévéfilm Janka nénije Gobbi Hilda egyik legemlékezetesebb szerepe. Június 28-án egy rövid jelenetben is felbukkan a művésznő, a Hullám Izabellában már egy fiatalabb színészgenerációval, Bánsági Ildikóval, Haumann Péterrel és Kern Andrással játszik együtt.
Gobbi Hilda halálának 20. évfordulójáig, július 13-ig még négy alkotást tűz műsorára az m2: az első szombaton a Galgóczi Erzsébet művéből készült Használt koporsó zsugori Berta nénijeként láthatja viszont az érdeklődő Gobbi Hildát, majd egy riportfilmet tekinthetnek meg a Bajor Gizi Színészmúzeumról.

A 19. századi népszínmű-irodalom egyik legsikeresebb darabja, A vén bakancsos és fia, a huszár Korcsmárosnéja szerepében látható a művész július 12-én, aki ezt követően Pablo Neruda Béke című versét tolmácsolja egy korai, 1962-es felvételről.

Gobbi Hilda (1913. június 6.-1988. július 13.) Kossuth-díjas, érdemes és kiváló színművész a harmincas évektől kezdve folyamatosan játszott színházban, felejthetetlen alakításokkal írta be nevét a magyar színháztörténetbe, országos ismertségét mégis filmes, televíziós és rádiós szerepeinek köszönhette, hiszen állandó szereplője volt egyebek mellett a Magyar Rádió Szabó család című sorozatának.

Gobbi Hilda kezdeményezésére jött létre a Bajor Gizi emlékmúzeum, a színinövendékek kollégiuma, az idős színészek számára pedig a Jászai Mari és az Ódry Árpád színészotthon. Végrendeletében legnagyobb színpadi alakításának emlékére Aase-díjat alapított a legjobb epizódszínészek jutalmazására.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását