2024. április 25. - Márk

Finn bringások az Őrségben

Hetedik alkalommal indulnak finnek Magyarországra, hogy kerékpárral járják be az ország egy szegletét, idén az Őrség az úti cél.
2008. június 6. péntek 16:54 - Hírextra
A túrát a finnországi Ouluban élő, magyar származású Kereki Eszter Vuojala szervezi testvérével Kereki Sándorral, a Magyar Televízió operatőrével és Antall István rádiós újságíróval együtt azzal a céllal, hogy a résztvevőknek bemutassák a magyarok történelmi, kulturális értékeit, az emberek mindennapjait.

Először 2000-ben járt egy csapat Magyarországon, azóta - kivéve tavaly - minden évben érkeztek finnek Magyarországra. Kerekeztek már Tokajból indulva a hegyaljai, zempléni tájakon, a következő esztendőben Törökszentmiklós és Szeged, egy év múlva Baja és Siófok volt az útvonal. Eger és Debrecen történelmi tájai után a Szigetköz és Csallóköz, most pedig az Őrség következik.
"A csapat résztvevői mindig mások, de idén olyanok érkeznek, akik már jártak itt. Naponta mintegy 30 kilométert teszünk meg, nem sietünk sehová, már csak azért sem, mert a túrázók átlagéletkora 50 év" - mondta a távirati irodának Kereki Sándor.

A kerékpárosok még csak nem is hivatásos túrázók: ápolónő, bolti eladó, hivatalnok, diáklány, egyetemi hallgató, újságíró, madártani megfigyelő, mérnök, tanár és közgazdász is nekivág az útnak.
A csapat hétfőn érkezik meg Budapestre, majd vonattal utazik Szentgotthárdra. A másfélhetes úticél között szerepel Máriaújfalu, Magyarlak, Csörötnek, Kondorfa és Őriszentpéter. Helyi múzeumot, templomot és minden mást megnéznek, ami útközben adódik. "A Hortobágyon megálltunk egy jurtánál, a gazda elmondta, hogy birkákat tenyészt és ősmagyar íjakat is mutatott, de töltöttünk kis időt már gyümölcsfa alatt is, mert a finnek még nem szedtek cseresznyét fáról. Ezeket a programokat nehéz előre tervezni, de pont ez adja a szépségét" - tette hozzá Kereki Sándor.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását