2024. május 3. - Tímea, Irma

A szűrővizsgálat kevés?

Manapság a legtöbb ember szív- és érrendszeri betegség miatt hal meg, vagy lesz munkaképtelen, de a kóros állapot gyakran nem derül ki a különféle szűrővizsgálatok alkalmával, hanem csak akkor, amikor már súlyos tünetek jelentkeznek.
2009. június 2. kedd 10:24 - HírExtra
Három amerikai állam, Oregon, Maryland és Delaware területén Sandra Lewis és munkatársai csaknem 19 000 olyan felnőttnek küldtek részletes kérdőívet, aki cukorbetegként szerepelt az egészségügyi nyilvántartásban, vagy más, ismert kockázati tényező miatt kezelés alatt állt.

A visszaérkező 13 877 válasz kiértékelésekor a kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy a kezelt személyek szívbetegsége, cukorbaja mikor és miképpen derült ki. Ez azért tűnt fontos kérdésnek, mert jelenleg az USA területén nagy egészségügyi reformot terveznek és ehhez igyekeznek minél több adatot gyűjteni. Sokfelé végeznek különféle szűrővizsgálatokat, de ezek hatékonysága nem eléggé ismert.

A szűrővizsgálati programokat gyakran a munkáltató mintegy extrajuttatásként teszi lehetővé, sőt kötelezővé. Az Egyesült Államokban sok szakértő foglalkozott azzal, hogy ez a - látszólag kedvező és nagyvonalú egészségügyi juttatás - nem ritkán annak az eszköze, hogy a munkáltató korán kiszűrje azokat a munkavállalókat, akik kezdődő betegségük miatt a cég számára biztosítási, anyagi kockázatot jelentenének.

Ugyancsak ismertté vált, hogy az egészségügyi szolgálat számára a szűrővizsgálatok végzése gyakran csak kedvező, stabil bevételi forrás, de elvégzésének pontossága nem éppen magas színvonalú. A most ismertetett SHIELD tanulmány is ezt a véleményt erősítette meg.

A megkérdezettek 11 százaléka szenvedett valamilyen szívbetegségben, de ezeknek kevesebb mint egyötödét, csupán 19 százalékát ismerték fel szűrővizsgálatok során. Ezeknek 38 százaléka a szívbetegség mellett cukorbajban is szenvedett, de gyakran ezt a szövődményt sem vették észre szűrés alkalmával.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását