2024. április 29. - Péter

Rosszul áll a magyar energiagazdálkodás

Csak 2020-ig van energiastratégiája Magyarországnak, pedig legalább ötven évben kellene gondolkodni - mondta Sólyom László köztársasági elnök csütörtökön újságíróknak, miután Kakasdon részt vett egy energiagazdálkodási fórumon.
2008. június 5. csütörtök 14:52 - Hírextra
Véleménye szerint rengeteg pénz megy el a mostani struktúra életben tartására, többek közt gázár-támogatásra. Ugyanakkor nagyobb gondot kellene fordítani az energiahatékonyság növelésére és az energiatakarékosságra - tette hozzá.

Az államfő rámutatott arra: a Bátaapáti Radioaktív Hulladéktároló létesítmény része egy nagyobb projektnek, "arról van szó, hogy legyen-e Magyarországon nukleáris energiatermelés vagy ne legyen".
Ezt csak úgy lehet eldönteni, ha megelőzi egy nagyon alapos és szakszerű társadalmi vita - fogalmazott, majd hozzátette: szeretné, ha a jövő nemzedékek ombudsmanja egy ilyen vitát generálna, és végig tudna vinni szakszerű keretek közt.

Sólyom László szerint divattá kellene tenni az energiatakarékosságot és az energiahatékonyságot.
Az államfő csütörtök délelőtt látogatott a Bátaapáti Nemzeti Radioaktív Hulladéktároló beruházáshoz, ahol kijelentette: azt szeretné, ha Magyarország energiaigényét nem atomenergia felhasználásával oldanák meg a jövőben, hanem valóban megújuló energiával.

Azt is elmondta, hogy szerinte nem a paksi atomerőmű üzemidejének meghosszabbítása oldaná meg az energiaéhséget hazánkban.

Az államfő a Duna-Dráva Nemzeti Parkban tett látogatása harmadik napján érkezett Kakasdra, ahol az energiagazdálkodási fórumon részt vett Fülöp Sándor zöldombudsman is.
Sólyom László délután Gemenc-Keselyűsön még megtekinti az ott folyó erdőgazdálkodást, majd a nemzeti parkban tett látogatás utolsó állomásaként Dombóváron, a szoborparkban, az államfő megkoszorúzza Kossuth Lajos szobrát.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását