2024. április 26. - Ervin

Református zene és kerekasztal Matolcsyval

Pénteken kezdődik az V. Református Zenei Fesztivál Budapesten, amelynek programjában az egyházi művek előadásán kívül pop-rockzenei programok is szerepelnek egyebek mellett a Bakáts téren és a Kálvin téren - tájékoztatta az MTI-t a szervező Böszörményi Ge
2008. június 4. szerda 09:39 - Hírextra
A 79. Ünnepi Könyvhéttel és a kézműves munkákat felvonultató Papírvarázs fesztivállal együtt jelentkező, háromnapos református fesztivál védnökei Bölcskei Gusztáv és Bogárdi Szabó István református püspökök, valamint Gegesy Ferenc, a IX. kerület polgármestere.

A rendezvényen fellép Kollár Attila zenekara, az Invocatio Musicalis, amely zsoltárokat dolgoz fel fuvolára, hegedűre, basszusgitárra, akusztikus gitárra és dobokra írt hangszereléssel.

A szervező kiemelte a szereplők közül az eMeRTon-díjas After Crying zenekart, amely ugyanúgy megszólaltatja a klasszikus zene hangszereit, így a zongorát, trombitát, csellót, mint a rockzenei és modern elektronikai eszközöket.

Böszörményi Gergely további fontos zenekarként említette a Varga János Projektet, amely mostanában nagyon keveset koncertezik, vezetője és egyben névadója pedig a korábbi East együttes gitárosa. Muzsikájuk a hetvenes évek progresszív rockzenéjét idézi szokatlan ritmusváltásokkal, hosszú gitárszólókkal, ám a XXI. századi elvárásoknak megfelelő hangzással.

A szervező a zenei fesztivál "nagy nevei" közé sorolta még a Vujicsics, a Misztrál, a Musica Profana és az Echoes of Pink Floyd együtteseket, valamint a baptista harangegyüttest, Vedres Csaba zenekarát, a Kairosz kvartettet, továbbá Caramel és Lovász Irén szólistákat.

A szervező emlékeztetett arra: harmadszor tartanak zsoltárénekléssel egybekötött fáklyás felvonulást a fesztiválon, ahol a protestáns felekezetek megvallhatják hitüket, hasonlóan a katolikusokhoz. Szólt arról, hogy ezúttal is a Kálvin téri református templomban tartják a felvonulás végén a zenés áhítatot.

Böszörményi Gergely, a Periferic Records vezetője rámutatott: a református zenei fesztiválok célja öt éve az, hogy megmutassa "az egyház szerteágazó kulturális hátterét", anyagi és szellemi kultúráját. Ennek jegyében a kiegészítő programokon bemutatják a reformátusok hitéleti, társadalmi, szociális, egészségügyi, irodalmi, oktatási, tudományos és képzőművészeti tevékenységét.

Képviselteti magát a fesztiválon az ünnepi könyvhét kapcsán a Biblia Múzeum, a református zsinat ifjúsági irodája, bemutatkozik néhány egyházi könyvkiadó és iskola, interaktív kiállítás nyílik a 66-os úton címmel a Bakáts téren.

Elmondása szerint a zenei fesztivál keretében mindhárom napon szerveznek kerekasztal-beszélgetéseket is közéleti személyiségek, úgy mint Matolcsy György és Bogár László közgazdász, valamint Kulin Ferenc irodalomtudós vezetésével.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy a Salétrom utcai református templomban a rendezvény keretében megtartják a kántorok és egyházzenészek országos találkozóját, valamint megemlékeznek arról, hogy hatvan éves a református énekeskönyv, a Kálvin téri templomban pedig a 200 éve született püspökről, Török Pálról tart prédikációt Szűcs Ferenc, a Károli Gáspár Református Egyetem rektora.

A református zenei fesztiválok gondolata 2000-ben vetődött fel a magyar reformátusok világtalálkozóján, ahol a húszezer résztvevő körében igény jelentkezett egy külön az egyházi zenére koncentráló programra. Először 2004-ben rendezték meg, amelynek keretében a Zeneakadémián református kórusok léptek fel. Később bebizonyosodott, hogy nem csak a hagyományos egyházi zenei formákat látják szívesen, ekkortól jelent meg a könnyűzene a kínálatban - tette hozzá Böszörményi Gergely.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását