2024. május 6. - Ivett, Frida

Fallaci testamentuma

Miközben Milánóban a Palazzo Littában fotókkal, könyvekkel, cikkekkel, személyes tárgyakkal emlékeznek az egy évvel ezelőtt elhunyt Oriana Fallacira, megjelent a 20. század egyik legnevesebb riporterének "erkölcsi testamentuma", amelynek címe: Állva halok
2007. szeptember 16. vasárnap 17:06 - Hírextra

A kis kötetet Riccardo Nencini Toszkána tartománya elnöke, Fallaci jó barátja, aki szinte krónika-szerűen írja meg az írónő utolsó napjait.

Az emlékezés középpontjában az a nap áll, amelyet együtt töltöttek abban a firenzei lakásban, ahol Oriana Fallaci halálát várta. Évek óta küzdött az általa csak "idegennek" nevezett rákkal, de emberi méltóságát egy pillanatra sem adta fel. "Állva halok meg, mint Emily Bronté" - mondta Nencininek, utalva arra, hogy az ír költőnő is így halt meg, egyik kezében egy krumplihámozóval, másik kezében egy krumplival.

Fallaci Nencini segítségét kérte, hogy beköltözhessen abba a firenzei Dómra néző szobába, amelybe átvészelte a második világháborút partizán apjával együtt. A bürokrácia azonban közbeszólt, és az írónő kénytelen volt egy másik lakásba költöznie. Itt fogadta Nencinit, végigpezsgőzték és dohányozták az egész napot, miközben megvitatták a Nyugat válságát és az iszlám terrorizmust. Fallici utolsó éveiben éppen ezekkel a témákkal foglalkozott a legtöbbet könyveiben és cikkeiben, nem kevés vitát kiváltva nemegyszer rasszizmusba hajló kijelentéseivel. A beszélgetés végeztével hangzott el az ominózus hivatkozás Emily Brontéra.

Oriana Fallaci 2006. szeptember 15-én halt meg Firenzében, 77 éves korában.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását