2024. április 23. - Béla

Kockázatos a D-vitamin hiánya

Sok amerikai kisgyerek nem jut elegendő D-vitaminhoz, amelynek hiánya a későbbiekben törött csontok formájában, valamint legyengült immunrendszerben jelentkezik - közölték bostoni kutatók. Pedig a megelőzésben is segít.
2008. június 4. szerda 09:42 - Hírextra
380, nyolchónapos és kétéves kor közötti gyereket vizsgáltak a bostoni gyerekkórház kutatói az Egyesült Államokban, és azt találták, hogy negyven százalékuk vérében az optimálisnál kevesebb a D-vitamin szintje.

Kevés D-vitaminnal dúsított tejet és vitaminokat kapnak, valamint túlsúlyosak a gyerekek, ezek a legfontosabb kockázati tényezők - állapítja meg az Archives of Pediatric and Adolescent Medicine című szakfolyóiratban megjelent tanulmány.

A Catherine Gordon által vezetett kutatás azt is megerősíti, hogy a D-vitamin megfelelő szintje segít a későbbi betegségek megelőzésében. Gordon "csendes kórnak" nevezte a D-vitamin tartós hiányát, mivel a tünetek eleinte nem feltűnőek. A D-vitamin fontos az erős csontok kifejlődésében, de kapcsolatot találtak az alacsonyabb rákkockázattal, sőt az artéria- és vesebetegségek csökkent számával is.

A túlsúlyos gyerekek között különösen sok D-vitaminhiányost találtak, ami ráadásul összefüggésbe hozható a diabétesz kialakulásával is. Az anyatejjel táplált csecsemőknek is nagy a kockázata a D-vitamin hiányra, mert bár az anyatej ideális táplálék, D-vitamin tartalma kicsi.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását