2024. május 4. - Mónika, Flórián

Parkolópályán az MDF

Az MDF határozati javaslatot tesz a Fővárosi Közgyűlésben az egységes európai színvonalú, átlátható, a főváros javát szolgáló bevételeket teremtő parkolási rendszer kialakítására.
2008. június 4. szerda 13:20 - Hírextra
Almássy Kornél, az MDF budapesti elnöke a Blaha Lujza téren tartotta szerdán sajtótájékoztatóját. A helyszín kapcsán elmondta: a tér egyik oldalán a Centrum Kft. üzemelteti a parkolást, a másik felén a kerületi önkormányzat, így ha a nem megfelelő parkolóórába dobja a pénzt, megbüntethetik a rosszul tájékoztatott külföldi, vidéki, vagy akár fővárosi autóst.

Az MDF elszámoltatná a 2005. évi adat szerint évente mintegy 4 milliárd forint bevétellel rendelkező kft.-t, mivel úgy látja, hogy a jelenlegi szerződések rendkívül hátrányosak az önkormányzatok számára, hiszen mindössze 25 százalékos arány illeti meg őket a fenti összegből.

Az ellenzéki képviselő szerint az új szerződésekben biztosítani kell az önkormányzatok 60-70-80 százalékos részesedését, és ilyen feltételek mellett nem zárnák ki a Centrumot sem. Almássy Kornél hozzáfűzte: az átláthatatlan bevételekből az autósok nem kapják meg az elvárt szolgáltatásokat, például a társaság nem rendelkezik az órák, digitális fényképezőgépek, számítógépek pontosságáról.

Mint elhangzott, az MDF már korábban kezdeményezte parlamenti vizsgálóbizottság létrehozását a Centrum ügyében, de vélt vagy valós politikai kapcsolatok miatt nem kaptak támogatást az MSZP-től és a Fidesztől, ezért most az Alkotmánybíróság döntését várják azzal kapcsolatban, van-e az Országgyűlésnek ilyen mandátuma.

Almássy Kornél példaként említette az 1990-es évek Tocsik-botrányát, ahol úgyszintén önkormányzatokat megillető pénzeket ért súlyos kár és fel lehetett állítani a vizsgálóbizottságot.

Kérdésre válaszolva az MDF budapesti elnöke elmondta: a Centrum Kft.-nek nagyon bonyolult a tulajdonosi háttere, hiszen eredetileg a főváros hozta létre, de később magánszemélyek, illetve önkormányzatok is tulajdont szereztek benne. Álláspontja szerint ezeket a kérdéseket is meg kell vizsgálni a kft.-nél.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását