2024. április 28. - Valéria

Heten egy kötetben

A rendszerváltás óta eltelt bő másfél évtized cseh drámairodalmáról ad áttekintést a Svejk unokája - Kortárs cseh drámák című kötet, amely a csütörtökön kezdődő 79. Ünnepi Könyvhét alkalmából jelent meg. Mint azt Molnár Éva, a kötet fordítója az MTI-nek e
2008. június 4. szerda 13:17 - Hírextra
A harmincas-negyvenes szerzők közül Egon L. Tobiás költő, író, drámaíró, forgatókönyvíró, grafikus egyik műve szerepel a könyvben. Rajta kívül olvasható még Lenka Lagronová termékeny színpadi és rádiójáték-szerző, valamint Jirí Pokorny drámaíró és rendező egy-egy munkája.

Szerepel a válogatásban Iva Klestilová (Volánková) drámaíró, dramaturg és színésznő, aki rádiónak és televíziónak is dolgozik, valamint Lubos Balák televíziós forgatókönyvíró, dramaturg, színházi rendező, az új nemzedék egyik legsokoldalúbb tagja, a brünni HaDivadlo művészeti vezetője.

A kötetben szereplő szerzők közül a hetvenes éveiben járó Ladislav Smocek és Ladislav Smoljak a régebbi generáció képviselői, a cseh színházi kultúra kiemelkedő személyiségei, mindkettőjüket ismerheti a magyar közönség is. Smocektől az Egyszer reggel felé című 1971-es keletkezésű, 2000-ben bemutatott darabját választotta a szerkesztő, Smoljak az 1999-es Kis Októberrel került be az összeállításba.

Az összeállítás a Tandem Grafikai Stúdió kiadásában jelent meg, a szerzőket G. Kovács László mutatja be. A cseh drámairodalomról szóló áttekintéssel csütörtök este, a 79. Ünnepi Könyvhét keretében ismerkedhet meg az olvasóközönség Budapesten, a Prága kávéházban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását