2024. április 24. - György

Könyvhét Budapesten

Könyvbemutatók, zenés produkciók, színházi előadások, kiállítások, valamint filmvetítések várják az érdeklődőket a csütörtökön kezdődő 79. Ünnepi Könyvhéten és a hozzá kapcsolódó 7. Gyermekkönyvnapokon Budapest belvárosában.
2008. június 4. szerda 09:24 - Hírextra
A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) által megrendezendő Ünnepi Könyvhét a fővárosi Vörösmarty téren lévő Oroszlános kútnál veszi kezdetét csütörtök délután Juhász Ferenc kétszeres Kossuth-díjas költő ünnepi szavaival. Ezt követően adják át a Szép Magyar Könyv 2007 verseny elismeréseit és a kulturális tárca által alapított, a minőségi könyvesboltokat jutalmazó Hermész-díjakat az Aranytíz Művelődési Központ Lovagtermében.

Az olvasók pénteken a Vörösmarty téri Oroszlános kútnál Bereményi Géza író, dalszöveg- és forgatókönyvíróval, filmrendezővel találkozhatnak, de a könyves ünnepre Kányádi Sándor Kossuth-díjas romániai magyar költő is ellátogat. Az Oroszlános kút előtti színpadon szombaton többek között Spiró György író, Földényi F. László esztéta-író, Kálmán C. György irodalmár-publicista, Nádasdy Ádám nyelvész, költő, műfordító, Závada Pál író és Kepes András közéleti személyiség lép a pódiumra.

Vasárnap Csányi Vilmos etológus, Tolnai Ottó és Konrád György írók, továbbá határon túli kortárs szerzők, mint Sárközy Mátyás, Kántos Lajos, Tőzsér Árpád, Hornyik Miklós, valamint Ferdinandy György invitálja beszélgetésre a látogatókat. A Kaláka Együttes vasárnap délután fél öttől zenél. A Vörösmarty-szobor előtti színpadon vasárnap egyebek mellett Mikrocirkusz címmel a Figurina Bábszínház mutat be egy játékot, míg az Ördögszekér Kompánia Hamupipőke történetét viszi színre.

A budapesti Írók Boltjában pénteken Simon Balázs a másik mondta című posztumusz elbeszéléskötetét mutatják be. Az Ünnepi Könyvhét keretében az Óbudai Társaskör és a Helikon Kiadó lemezbemutató hangversenyt rendez.

A fővárosi Ráday Könyvesház egyebek mellett könyvbemutatókkal, kiállításokkal, színházi előadásokkal, kórustalálkozókkal, kerekasztal-beszélgetéssel, valamint koncertekkel kapcsolódik az Ünnepi Könyvhéthez. A június 8-ig tartó programsorozat keretében látható a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem elsőéves fémműves tervező hallgatóinak Oppozíció című papírékszer-kiállítása a Sterling Galériában. A Nap Kiadó sátránál Ágh István író, költő Dalos László újságíró, műfordító, zenei szövegíró és Dallos Szilvia színész, író várja az olvasókat. A Ráday Könyvesházban Petőcz András dedikálja Új Palatinus című kötetét, míg a Ráday Képesházban Gross Arnold Kossuth-díjas grafikusművésszel találkozhatnak az érdeklődők. Nádasdy Ádám Závada Pál Idegen testünk című új könyvéből, míg Závada Pál Nádasdy Ádám nyelvészeti munkáiból olvas fel péntek délután.

Vasárnap a Magyar Műfordítók Egyesülete Metafora Matiné címmel műfordító délutánt rendez a Ráday utca színpadán. A kisebbeket a Naphegy Kiadó várja kézműves foglalkozásokkal, játékokkal, mesékkel.

Az OSA Archívum is színes programokkal várja látogatóit. A Centrális Galéria Konkrétum című kiállítását Nádasdy Ádám nyitja meg szerda délután. A június 7-ig látogatható installáció, mely Hübler János és Kerezsi Nemera alkotása, két köbméter betonból és a Szabad Európa Rádió kutatóintézetéből fennmaradt, de aktualitását vesztett könyvekből áll. Az OSA Archívum szerdán és csütörtökön a Múzeumok éjszakája mintájára két Költészet Éjszakája rendezvényre hívja meg a versek barátait. Csütörtök délután Magos György író Gramofon című könyvéről beszél Parti Nagy Lajossal és Nádori Lídiával.

Pénteken Bob Dent amatőr történész, útikönyvíró és újságíró olvas fel angolul Magyarország kívülről, belülről című munkájából, míg szombaton Tabajdi Gábos és Ungváry Krisztián tart felolvasást Elhallgatott múlt... című könyvükből.

Péntek délután a budapesti Gerbeaud Ház Dísztermében egy ötnyelvű kortárs irodalmi antológiával ismerkedhet meg az olvasóközönség. A V4-országok kulturális minisztériumainak együttműködésével megszületett, 13 novellát tartalmazó kötet cseh, lengyel, magyar, szlovák és angol nyelven is olvasható.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását