2024. május 2. - Zsigmond

Kiállítás a költőnő-énekes képeiből

Land 250 címmel állította ki a párizsi Cartier-alapítvány Patti Smith több mint 200, Land 250-es Polaroid fényképezőgéppel készült fotóját.
2008. április 21. hétfő 18:18 - Hírextra

A tárlat címe egyúttal utalás a költőnő-énekes egyik híres dalversére is, a Landre, amely még első, 1975-es Horses című albumán jelent meg és amelynek ihletője a francia kölyökpoéta, Arthur Rimbaud, Patti egyik példaképe volt. A fotók minőségét maga a gép típusa is meghatározza, mert nem tett lehetővé trükkfelvételeket. Egy pillanatot tudott rögzíteni, emlékké örökíteni.

A fotók 1967 és 2008 között készültek, de mint a művésznő az El País című spanyol lapnak elmondta, többségük 1995 után keletkezett: ekkor halt meg ugyanis férje, az MC5 őspunkegyüttes alapítója, Fred "Sonic" Smith és nem volt kedve, energiája írni, rajzolni, tétlen azonban nem maradhatott. "A fotózás pillanatnyi művelete felszabadulást jelentett, a zene, a költészet, a rajz hosszú, bonyolult folyamat. A Polaroid nem igényelt nagy erőfeszítést" - mondta.

A képeket végignézve világos, hogy Patti Smithnek tetszenek a zivataros egek, a vigasztalan tájak, temetők, a személyesnek és átruházhatatlannak tartott tárgyak. Ilyen például néhai barátja, Robert Mapplethorpe fotós papucsa, Victor Hugo, Virginia Woolf ágya, vagy az a kő, amelyet a dél-angliai Ouse folyóban talált, amelyben az írónő, kövekkel a zsebében, önként örökre elmerült. Tiszteleg természetesen Rimbaud, de más francia példaképei, Jean Genet és Antonin Artaud, a "kegyetlen színház" megálmodója előtt is. Az árnyékvilággal való kapcsolatát egy Pasolini-idézettel magyarázza: "Nem a halottak felejtettek el beszélni, hanem mi felejtettük el meghallani őket".

A kiállítás június 22-ig tekinthető meg. Júniusban Patti több ízben is "művészeti szalont" tart a helyszínen: a kötetlen beszélgetések mellett egy szál gitárral énekel, verseiből olvas fel, de láthatók lesznek rajzai, a róla és általa készített videó-filmek is. Estjein két fia, Jackson és Jesse is részt vesz.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását